ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αλ.Τσίπρας: Ξεκινά η οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας

Tweet
Share
Tweet
Share

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι η αφετηρία της «οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας», σχολίασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας ότι «μπορούμε να πούμε πια ότι η σελίδα έχει αλλάξει».

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Τσίπρας αναφέρεται στη σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς και στην επιλογή να αποτραπούν νέες μειώσεις στο εισόδημα των μεσαίων και των χαμηλών εισοδημάτων.

Αναφερόμενος στη νέα περίοδο που ανοίγει, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «θα έχουμε δίκαιη ανάπτυξη. Ανάπτυξη γιατί η χώρα και η οικονομία μπαίνουν σε φάση ανασυγκρότησης. Και δίκαιη γιατί μια τέτοια ανάπτυξη έχει νόημα όταν τα οφέλη της διαχέονται στην κοινωνία».  

Ο πρωθυπουργός δηλώνει ικανοποιημένος από την απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου, ενώ όπως αναφέρει, «μπορεί τελικά να καταλήξαμε σε συμβιβασμό ώστε να μην αναγκαστεί το γερμανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία πριν τις γερμανικές εκλογές, ωστόσο, για πρώτη φορά δεν έχουμε υποσχέσεις, αλλά σαφείς δεσμεύσεις». Ως παράδειγμα αυτών των δεσμεύσεων, ο Αλέξης Τσίπρας παραθέτει τον «κόφτη χρέους», που «διασφαλίζει ότι η χώρα δεν θα καταβάλει για την αποπληρωμή του χρέους της περισσότερο από το 15% του ετήσιου ΑΕΠ της», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ενόψει της επόμενης αξιολόγησης, η οποία θα περιέχει τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι όσοι προβλέπουν «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις θα διαψευστούν για μια ακόμη φορά: «Σας λέω ευθέως ότι το ίδιο έξω θα πέσουν για άλλη μια φορά. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βάζει "κόκκινες γραμμές" και να τις υπερασπίζεται αποτελεσματικά… Θα υπερασπιστούμε την εργασία όπως κάναμε με την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις».

Ως προς τον σάλο που προκλήθηκε με την ρύθμιση για τις offshore εταιρίες, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο «για μπαράζ υποκρισίας», ενώ χαρακτήρισε την ρύθμιση του 2010 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, «πρακτικά ανεφάρμοστη».

Σχετικά με την συζήτηση που έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό, για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει ένας «ευρύτατος κοινωνικός και πολιτικός διάλογος», ο οποίος πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως, «δηλαδή πολύ πριν από τις επόμενες εκλογές που είναι για το φθινόπωρο του 2019». Μάλιστα όπως αναφέρει, στόχος του είναι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο να ανοίξει άμεσα.

Τέλος, αναφορικά με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «θέλουμε οι τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχουν και να λειτουργούν ως παράγοντας διαλόγου και εμπλουτισμού της θεωρητικής συζήτησης μέσα στο κόμμα. Δεν θέλουμε να λειτουργούν σαν οχήματα για την υλοποίηση προσωπικών επιδιώξεων και σαν πρόσχημα για την νομιμοποίηση, αποχαλίνωση και εξάπλωση κάθε είδους παραγοντισμού».

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman