ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η επανεκκίνηση της οικονομίας αργεί. Κι έρχεται και νέα αξιολόγηση…

Tweet
Share
Tweet
Share

Σε διαρκή πορεία ευθυγράμμισης με τις αξιώσεις των δανειστών, είναι υποχρεωμένη να κινείται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- Αν.Ελλ προκειμένου να εξασφαλίσει ανεκτές συνθήκες ρευστότητας στην Οικονομία.

Το συμπέρασμα αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί εκ νέου και στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group το οποίο δεν πρόκειται όπως όλα δείχνουν να εισηγηθεί την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Η αιτία έγκειται στο γεγονός ότι η Αθήνα δεν έχει ακόμα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα.

Οι Βρυξέλλες επιμένουν σε ρητές δεσμεύσεις για την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού, την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ καθώς και μια ενισχυμένη διάταξη για το νομικό ακαταδίωκτο των μελών της Διοίκησης του νέου υπερταμείου.

Ατμόσφαιρα (ρητορικών) προσδοκιών

Τις προηγούμενες ώρες, με ομοβροντία δηλώσεων, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν να καλλιεργήσουν, βασικά σε ρητορικό επίπεδο, κλίμα αισιοδοξίας και επικείμενων αλλαγών στην Οικονομία, την ώρα όμως που η εκταμίευση της δόσης και η παροχή φθηνής ρευστότητας στις εγχώριες τράπεζες από την ΕΚΤ, καθυστερούν και οι αποφάσεις μετατίθενται για το Eurogroup της 16ης Ιουνίου, ενώ προσεχώς έρχονται νέες διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Οκτωβρίου. 

Προτού προλάβει να ανασάνει από τις πρόσφατες νομοθετικές περιπέτειες, η κυβέρνηση θα βρεθεί στον κλοιό ενός δεύτερου διαπραγματευτικού γύρου, στον οποίο θα κληθεί να εκπληρώσει μια δέσμη 40 προαπαιτούμενων, αρχής γενομένης από την 20η Ιουλίου όταν η Επιτροπή των ξένων εμπειρογνωμόνων, που συγκροτήθηκε κατά κύριο λόγο από τους δανειστές, με ένα μόνο μέλος της από την ελληνική πλευρά, θα έρθει στην Αθήνα για τα εργασιακά.

Άλλη μία… «σκληρή διαπραγμάτευση» αρχίζει

Το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί την εργασία, «όπως συνέβη με την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις», αλλά, αυτό στην πολιτική αγορά, με βάση την έως τώρα εμπειρία, δεν ακούγεται διόλου καθησυχαστικά, ενώ στην δεύτερη διαπραγμάτευση, περιλαμβάνονται «δύσκολα» θέματα, όπως οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, η μείωση των αντικειμενικών αξιών που θα προκαλέσουν βάσιμα νέα αύξηση του ΕΝΦΙΑ, η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οι διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ, οι όροι λειτουργίας της νέας Γραμματείας Εσόδων κ.ά.

Οι προσδοκίες για αλλαγή του οικονομικού κλίματος, μετατοπίζονται στο β΄ εξάμηνο του έτους, μέσω της δημοσιονομικής επέκτασης από την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, της μείωσης του κόστους δανεισμού και της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων του ελληνικού χρέους. 

Όλα αυτά, μέσα σε ένα ιδιαίτερα επαχθές φορολογικό περιβάλλον που, όπως αναγνωρίζει το οικονομικό επιτελείο αφαιρεί νέο εισόδημα από τα νοικοκυριά και επιβαρύνει τις συνθήκες ύφεσης στην αγορά και με την κοινή γνώμη, επιπροσθέτως να αντιμετωπίζει με όλα και λιγότερη επιείκεια την κυβέρνηση. 

Το πρωθυπουργικό επιτελείο, εκτιμά ότι η κατάσταση αυτή είναι πολιτικά ανατρέψιμη- έχοντας επίγνωση και της αντιπολιτευτικής αφλογιστίας…- και στην προσπάθεια αυτή, εντάσσει τις σχετικές συζητήσεις που άνοιξαν εσχάτως, για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αναθεώρηση του Συντάγματος. 

Πρόκειται φυσικά για κινήσεις, όπως αντιλαμβάνονται όλοι που υπηρετούν κυρίως τις ανάγκες του θεάματος, δεδομένου ότι όλα θα κριθούν στο γήπεδο της πραγματικής Οικονομίας…

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman