ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Διμέτωπος καλοκαιρινός αγώνας της κυβέρνησης

Tweet
Share
Tweet
Share

Αγώνα δρόμου καλείται να δώσει η κυβέρνηση τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε αφενός να δώσει αναπτυξιακό στίγμα με νομοθετικές πρωτοβουλίες και προσέλκυση επενδύσεων αλλά και να προετοιμάσει την ατζέντα της εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης του φθινοπώρου.

Με τη βοήθεια του τουρισμού και του… ήλιου η κυβέρνηση ελπίζει να ξεφύγει από τη μιζέρια των συνεχών μέτρων, της ύφεσης που έφτασε το πρώτο τρίμηνο το 1,4% και τη γκρίνια, ώστε να μπορέσει να δώσει ελπίδα στους χειμαζόμενους από τους φόρους πολίτες. Έτσι ευελπιστεί ότι τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή θα δώσουν ένα διαφορετικό στίγμα στο δημόσιο διάλογο. Επιπλέον επιστρατεύονται όλοι οι υπουργοί και τα κορυφαία στελέχη, που αναμένεται εν μέσω θέρους να περιοδεύσουν σε νομούς που «χρεώνονται» ώστε να αμβλύνουν αντιδράσεις και να δώσουν το νέο στίγμα διακυβέρνησης.

Περί τα 10 νομοσχέδια αναμένεται να συζητηθούν και να ψηφισθούν μέσα στο καλοκαίρι. Με πρώτο, από βδομάδα, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που φέρει τη σφραγίδα του Γιώργου Σταθάκη, στο οποίο ποντάρει πολλά η κυβέρνηση. 

Έπονται τα νομοσχέδια για τις αδήλωτες καταθέσεις και την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων αυτή, ενώ έτοιμο είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σχέδιο νόμου για το πλαστικό χρήμα και τις δημόσιες συμβάσεις. 
 
Παράλληλα προωθούνται νομοσχέδια από το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα όπως το νομοσχέδιο Φίλη για την παιδεία, μετά τον προηγηθέντα διάλογο. Αλλά και, φυσικά, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη «θεσμοθέτηση ενός νέου, αποτελεσματικού και καθολικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας», όπως το είχε περιγράψει ο πρωθυπουργός στην προηγούμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα κατατεθούν, τέλος, και νομοσχέδια θεσμικού περιεχομένου, όπως για το «νέο Καλλικράτη», τη Δημόσια Διοίκηση, την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
 
Η νέα αξιολόγηση
Τα πρώτα 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκριθούν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group) και πιθανότατα να εκταμιευθούν ως το τέλος Ιουνίου αφού μεσολαβήσει η έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων και τη συνεδρίαση του  Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). 
Ωστόσο μετά τη λήξη του της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το δεύτερο γύρο, όπου τα θέματα του δημοσιονομικού «κόφτη» αλλά και τα εργασιακά θα κυριαρχήσουν. Μεγάλος φόβος είναι μια νέα καθυστέρηση της υποδόσης 2,8 δισ. του Σεπτμεβρίου, που θα εγκλωβίσει και πάλι την οικονομία σε κύκλο αβεβαιότητας και έλλειψης ρευστότητας καθώς υπενθυμίζεται ότι τα χρήματα έρχονται σταδιακά με την υλοποίηση προαπαιτουμένων. 
 
Πιο συγκεκριμένα τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την προκήρυξη διαγωνισμού από την πλευρά της ΔΕΗ με στόχο την πώληση τουλάχιστον 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.
 
Τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων τη διαδικασία καθορισμού των ΔΕΚΟ, που θα μπουν στο υπερταμείο και την ολοκλήρωση της επιλογής των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Στη λίστα του δεύτερου κύματος των ΔΕΚΟ την οποία εμφάνισε και κατόπιν απέσυρε από τη Βουλή η κυβέρνηση υπήρχαν μεταξύ άλλων η ΔΕΗ, η ΕΥΑΘ" title="ΕΥΑΘ" >ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ και η Αττικό Μετρό. 
 
Γιώργος Αλεξάκης 

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman