ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σπίρτζης: Ότι δεν πιστεύουμε το κάνουμε με βαριά καρδιά

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

«Βελτιώσαμε τους όρους αλλά το Ελληνικό έπρεπε να αξιοποιηθεί διαφορετικά και με άλλες διαδικασίες από αυτές του ΤΑΙΠΕΔ», τόνισε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στoν ραδιοσταθμό Real.

«Εμείς βρήκαμε έναν διαγωνισμό ολοκληρωμένο, με συγκεκριμένο τίμημα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, και αυτό που έγινε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου (και σ' αυτόν και στο διαγωνισμό για τα αεροδρόμια) ήταν να βελτιώσουμε όσο μπορούσαμε τους όρους του διαγωνισμού που βρήκαμε ολοκληρωμένο» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

Ως μία από τις βελτιώσεις δε, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «κάποια δισ. ευρώ που θα βάρυναν τον ελληνικό λαό και το ελληνικό κράτος για βασικές υποδομές, τώρα θα βαρύνουν τον επενδυτή». «Από αυτά που έχω πει στο παρελθόν δεν παίρνω πίσω ούτε μία λέξη» δήλωσε ο υπουργός.

«Το Ελληνικό έπρεπε να αξιοποιηθεί διαφορετικά κατά τη γνώμη μου και όχι με αυτές τις διαδικασίες που έχει επιλέξει το ΤΑΙΠΕΔ. Έπρεπε τα χρήματα που θα ζητούσαμε για το Ελληνικό, σύμφωνα με την εκτίμηση που είχαμε κάνει, να είναι πολλαπλάσια, για να πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους - γιατί αυτά τα χρήματα δεν έρχονται στην χώρα, πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους. Έπρεπε ο σχεδιασμός να γίνει από το κράτος και όχι από τον επενδυτή», τόνισε.

Στο ερώτημα, αν η τωρινή του στάση συνιστά «οξύμωρο», ο κ. Σπίρτζης απάντησε με το επιχείρημα πως «όταν υπάρχουν κυβερνήσεις δημοκρατικά εκλεγμένες, δεν παύουν οι δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων γιατί κάνουμε εκλογές. Έγινε μία διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, έγιναν διαδικασίες, υπάρχει συνέχεια του κράτους και για να πάμε σε συμφωνία, οι δανειστές επέβαλαν να συνεχιστούν αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις. Ποιο είναι το οξύμωρο;» αναρωτήθηκε ο υπουργός.

Υπενθύμισε δε, πως «εμείς είπαμε στον ελληνικό λαό πεντακάθαρα, ότι δεσμευτήκαμε για αυτά τα πράγματα, "έγκρινέ το ή απόρριψέ το". Το ενέκρινε...»

Στο ίδιο πλαίσιο και στο ερώτημα εάν το τίμημα των 915 εκ. ευρώ είναι χαμηλό, ο κ. Σπίρτζης απάντησε: «Και βέβαια είναι χαμηλό. Μπαίνει θέμα για αυτό; Γιατί δεν ρωτάτε τον εισαγγελέα που κάνει έρευνα γι’ αυτό;...Ο υπουργός και με την ιδιότητα του προέδρου του ΤΕΕ ,έλεγε ότι το τίμημα έπρεπε να είναι 3 δισ. και το λέω και σήμερα. Έπρεπε να είναι 3 δισ. Η διαφορά με τη διαπραγμάτευση που έγινε, είναι πως προσπαθήσαμε να το φέρουμε μέσω υποχρεώσεων του παραχωρησιούχου με υποδομές. Η ομάδα που χειρίστηκε αυτή τη διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή ο Αλέκος Φλαμπουράρης και η ομάδα που έκανε, πέτυχε πάρα πολλά πράγματα».


Στο ερώτημα τέλος, πώς είναι δυνατόν μία κυβέρνηση να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που δεν το πιστεύει απάντησε: «Υπάρχουν πράγματα που δεν πιστεύουμε, υπάρχουν και πράγματα που πιστεύουμε από το πρόγραμμα. Αυτά που δεν πιστεύουμε λοιπόν, τα κάνουμε με... βαριά καρδιά και προσπαθούμε να βελτιώσουμε συνεχώς τους όρους, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να γίνει η οριστική αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Αυτό είναι το εθνικό καθήκον που έχουμε».

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2022 Premium S.A. All Rights Reserved.