ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η αγορά περιμένει οξυγόνο από τη δόση των 7,5 δισ.

Tweet
Share
Tweet
Share

Πώς και πώς περιμένει το κρατικό ταμείο τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ ώστε να αρχίσει να πληρώνει προμηθευτές του δημοσίου αλλά και τα τοκοχρεολύσια.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι επιχειρήσεις που περιμένουν επιστροφές ΦΠΑ, φόρων αλλά και καταβολές υποχρεώσεων του δημοσίου ώστε να αποκτήσουν μια ανάσα ρευστότητας σε καιρούς που έρχονται με βουνά φορολογικών υποχρεώσεων.

Με δεδομένη την πίεση των δανειστών να δοθούν άμεσα χρήματα στην αγορά η χώρα έχει δεσμευθεί ότι τα 1,8 δισ. ευρώ που αναλογούν από το πακέτο των 7,5 δισ. ευρώ θα πάνε στις πληρωμές οφειλών. Επίσης στο EWG έχει τεθεί το πώς δεν θα δημιουργηθούν νέες οφειλές καθώς ήδη το ποσό που έχει σωρευθεί ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ.

Πάντως τις επόμενες μέρες στα τελικά κείμενα του μνημονίου, δηλαδή το συμπληρωμένο μνημόνιο, το τεχνικό μνημόνιο, την έκθεση συμμόρφωσης και τις συνοδευτικές επιστολές θα ξεκαθαριστούν οι ακριβείς δεσμεύσεις της χώρας. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει δια ζώσης επαφή των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών καθώς προγραμματίζουν νέα κάθοδο στην Αθήνα το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου για να μετάσχουν και σε συνέδριο.

Μέχρι πάντως την εκταμίευση της δόσης θα πρέπει να προηγηθούν οι εγκρίσεις από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης, το Eurogroup της 16ης Ιούνιου και  η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που θα δώσει το τελικό πράσινο φως για τη μεταβίβαση του ποσού στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα δύο θέματα που μεταφέρονται στην διαδικασία των οροσήμων (milestones ) για τα 2,8 δισ. ευρώ που απομένουν είναι η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η νομική προστασία των μελών του ΤΑΙΠΕΔ και του υπερταμείου.

Πάντως μετά τη Συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (EWG) στο Ελσίνκι δεν εκφράζεται ανησυχία για τη δρομολόγηση της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ με ημερομηνία στόχο την 20ή Ιουνίου το αργότερο.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman