ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κυβέρνηση: Εκλογικός νόμος και ρητορική ανάπτυξης απέναντι στο «Παραιτηθείτε»

Tweet
Share
Tweet
Share

Στον αστερισμό του κινήματος "Παραιτηθείτε" κινείται η πολιτική ανιτπαράθεση, με την κυβέρνηση αφενός να οργανώνει την επόμενη μέρα «αντισυγκέντρωση» αλλά και να ζυμώνει τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο. 

Στόχος και των δύο κινήσεων της κυβέρνησης είναι αφενός να διαμορφώσει πόλους αντίθετης ρητορικής σε σχέση με την αντικυβερνητική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, που φέρεται να έχει την πολιτική κάλυψη της ΝΔ και μερίδας στελεχών από το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, αλλά και να σπείρει «ζιζάνια» στα κόμματα της αντιπολίτευσης εν όψει νέας μηχανικής του πολιτικού συστήματος.

Η τελική πρόταση του κυβερνώντος κόμματος αναμένεται να κινηθεί πάνω σε παραλλαγές απλής αναλογικής κι όχι στην κατεύθυνση της λεγόμενης απλής και άδολης αναλογικής, με πρόθεση μάλιστα να υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση του νέου εκλογικού συστήματος, κάτι που δημιουργεί αντίρροπες απόψεις έστω κι αν θεωρείται βήμα προς τη διασφάλιση «ανοικτών κανόνων» στο πολιτικό παιχνίδι.


Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προωθεί:


- το «κούρεμα» του μπόνους για το πρώτο κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων


- την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών και την αλλαγή του τρόπου ανάδειξης των βουλευτών.


Από τις προτάσεις της κυβέρνησης στα δύο αυτά ζητήματα θα φανεί, όπως αναφέρουν γνώστες του θέματος, αν επιθυμεί με αναλογικότερο νόμο τη δημιουργία κυβερνήσεων και άρα κλίμα πολιτικής σταθερότητας ή απλά και μόνο το μοίρασμα της εκλογικής πίτας θυσιάζοντας την πολιτική σταθερότητα.


Για να αρχίσει, πάντως, από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα θα πρέπει η πρόταση της κυβέρνησης για τη αλλαγή του εκλογικού νόμου να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής, δηλαδή από 200 βουλευτές.


Αλίευση προθέσεων βουλευτών


Η αντιπολίτευση τηρεί στάση αναμονής θεωρώντας ότι οι κινήσεις αυτές γίνονται για διασφαλιστεί η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό προσκήνιο και η αποτροπή εκλογικής καθίζησης.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη οι παρασκηνιακές ζυμώσεις εντείνονται καθώς αναζητούνται 47 βουλευτές από μια δεξαμενή 147 βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η εικόνα των κομμάτων έχει ως εξής:


- η ΝΔ διαθέτει 75 βουλευτές, που στηρίζουν μια ενισχυμένη αναλογική. Πρώτα μάλιστα θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνει η συνταγματική αναθεώρηση και μετά να γίνει η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο


- το ΚΚΕ έχοντας 15 βουλευτές δεν συζητά τίποτα λιγότερο από καθαρή απλή αναλογική


- η Δημοκρατική Συμπαράταξη (16 βουλευτές) είναι αρκετά επιφυλακτική και ζητά κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα


- τo Ποτάμι (με 10 βουλευτές) στο θέμα του μπόνους που παίρνει το πρώτο κόμμα προτείνει να περιοριστεί και να σχετίζεται με το εκλογικό ποσοστό, ενώ έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης ενός ποσοστού για την είσοδο στη Βουλή και τάσσεται υπέρ του σπασίματος των μεγάλων περιφερειών


- η Ένωση Κεντρώων (9 βουλευτές) ζητά απλή αναλογική χωρίς κανένα μπόνους για να ευνοηθούν κυβερνήσεις συνεργασίας, διατήρηση του πλαφόν του 3% και δεν βλέπει θετικά προτάσεις για σπάσιμο περιφερειών.


-Η Χρυσή Αυγή (18 βουλευτές) και 4 ανεξάρτητοι βουλευτές (Στ. Παναγούλης, Ν. Νικολόπουλος, Λ. Γρηγοράκος και Χ. Θεοχάρης) θεωρούνται αστάθμητοι παράγοντες και δεν έχουν ξεκαθαρίσει το τι πρόκειται να κάνουν.


Έμφαση στην Ανάπτυξη


Με τον υπουργό Οικονομίας να παρουσιάζει χτες το βράδυ τους βασικούς αναπτυξιακούς άξονες σε εκδήλωση του ΣΕΒΒΕ αναμένεται εν όψει και της συζήτησης αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή για το νέο αναπτυξιακό νόμο, να ενταθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδείξει ότι το «ελατήριο της οικονομίας μπορεί να αποσυσπειρωθεί»


Έτσι, με ομιλητή τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, προγραμματίζεται εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης με θέμα την Ανάπτυξη, μία μέρα μετά την ψήφιση το αναπτυξιακού νόμου.


Σκοπός του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αντιδιαστείλει στο κίνημα «Παραιτηθείτε» και το αίτημα του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, την ευκαιρία ανάπτυξης που προσφέρεται μετά το πέρας της αξιολόγησης. Αναμφισβήτητα ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συσπειρώσει τη εκλογική και κομματική του βάση σε μια περίοδο που πιέζεται κι από τις δημοσκοπήσεις.


Όπως αναφέρεται από κυβερνητικούς κύκλους στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση της Πέμπτης αναμένεται να παρουσιάσει την αντίληψη της κυβέρνησης για την ανάπτυξη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο και στα μεγάλα έργα που δρομολογούνται αυτή την περίοδο.


Στα χρηματοδοτικά εργαλεία περιλαμβάνονται το πακέτο Γιούνκερ -ο πρόεδρος της Κομισιόν σημειωτέον θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 21 Ιουνίου- το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, ο αναπτυξιακός νόμος κ.α.


Όσον αφορά τα μεγάλα έργα ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στη δρομολόγηση αυτή την περίοδο των μεγάλων οδικών αξόνων (Ιονία Οδός, Ολυμπία Οδός, Ε65, Τέμπη, Μορέας) και το μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση προετοιμάζει τα πρότζεκτ της "Γραμμής 4" του μετρό της Αθήνας (Κυψέλη - Ζωγράφου) της επέκτασης του τραμ, μεγάλων ενεργειακών έργων και προγραμμάτων για την ενεργειακή εξοικονόμηση σε ιδιωτικά και δημόσια κτήρια, καθώς και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μέσω του ΕΣΠΑ.

Επίσης στο «αναπτυξιακό οδικό χάρτη» αναμένεται να εντάξει τις ιδέες της κυβέρνησης για κοινωνική πολιτική και τη λειτουργία των θεσμών, με αιχμή την Αναθεώρηση του Συντάγματος.


Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman