ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο «προβάρει» η κυβέρνηση-Αποσύρθηκε η τροπολογία Μουζάλα

Tweet
Share
Tweet
Share

Mε την ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αύριο στο Μουσείο της Ακρόπολης η κυβέρνηση φιλοδοξεί να σφραγίσει την αλλαγή σελίδας από τη συζήτηση για μέτρα και περικοπές στην ανάλυση των προοπτικών κι ευκαιριών ανάπτυξης.

Θέμα της εκδήλωσης, η οποία συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι το εξής: "Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη - Παραγωγική Ανασυγκρότηση".

Στο μεταξύ χτες αργά το βράδυ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Αναπτυξιακό έδωσε το στίγμα του πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το νέο παραγωγικό μοντέλο. 
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη υπάρχουν δυο βασικές επιλογές για την ανάπτυξη. Η πρώτη στηρίζεται στην πολύ χαμηλά αμειβόμενη και ευέλικτη εργασία, τη χαμηλή φορολογία, την αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και εδράζεται στη γρήγορη ανάπτυξη κερδοφορίας και το μαζικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

«Η κυβέρνησή μας βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα» σημείωσε. Η επιλογή της για την ανάπτυξη, «δεν θα στηριχθεί σε αυτά τα δεδομένα, αλλά στο εξειδικευμένο και μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό - και με αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο, θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Ωστόσο τα δύσκολα είναι μπροστά καθώς οι πιέσεις για περαιτέρω μείωση του εργασιακού κόστους από τους δανειστές είναι δεδομένες με αιχμή τα θέματα της απελευθέρωσης των απολύσεων κι άλλων αλλαγών στην εργασιακή νομοθεσία που τίθενται εν όψει της αξιολόγησης του φθινοπώρου.

«Χρειαζόμαστε μια δίκαιη ανάπτυξη, ικανή να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να μοιράσει δίκαια τα οφέλη σε όλες τις κοινωνικές ομάδες», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και υπογράμμισε ότι, «ούτε ο αναπτυξιακός από μόνος του, ή άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο μπορεί να αποτελέσει τον μοναδικό παράγοντα της μεταστροφής της οικονομίας σε μια αναπτυξιακή τροχιά» ανέφερε ο κ. Σταθάκης χτες.

Χάος από τους προηγούμενους αναπτυξιακούς

Συνεχίζοντας, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε «χαοτική» την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση από τους δυο παλαιότερους επενδυτικούς νόμους, και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για δημαγωγία.

«Οι παλαιότεροι νόμοι άφησαν 6.000 επενδυτικά προγράμματα και 6,5 δισ. ευρώ χρωστούμενα. Ξεπαγώσαμε το Μάιο τα χρήματα τα οποία είχαν δεσμευτεί από την Κομισιόν. Ορίσαμε διορία για τις παλιές επενδύσεις και δεσμεύσαμε πραγματικούς και όχι φανταστικούς πόρους για την πληρωμή 2,5 δισ. ευρώ εντός πενταετίας ή επταετίας», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας. Στο εξής, πρόσθεσε, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες της αξιολόγησης και θα ολοκληρώνονται σε διάστημα από τρεις έως πέντε μήνες.

Αποσύρθηκε η τροπολογία Μουζάλα

Να σημειωθεί, ότι κατατέθηκε αργά χθες βράδυ στο σχέδιο νόμου για το νέο αναπτυξιακό, η τροπολογία για το προσφυγικό του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, προκειμένου να συζητηθεί σήμερα, αλλά αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, στις 22:00 το βράδυ έξι υπουργοί και δύο αναπληρωτές υπουργοί με αρμοδιότερο τον Γιάννη Μουζάλα κατέθεσαν εκπρόθεσμη τροπολογία, 85 σελίδων (!).

Η κρίσιμότητα του περιεχομένου, σε συνδυασμό με το ότι έφτασε στα χέρια των κομμάτων στις 23:30 το βράδυ, προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας.

Η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου αλλά και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση της πολυσέλιδης τροπολογίας, επικαλούμενοι τη μη τήρηση των κανόνων της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Αντιμέτωπος με τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ως αρμόδιος για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ανακοίνωσε τελικώς δέκα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα ότι η τροπολογία δεν θα συζητηθεί.

Η επίμαχη τροπολογία προέβλεπε μεταξύ άλλων:

  • προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στην Υπηρεσία Ασύλου
  • δημιουργία «κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας» κυλικείων σε χώρους/υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας, που δίνονται στους κατά τόπους ΟΤΑ
  • προγραμματισμός σύναψης συμβάσεων και εκτέλεση αυτών για έργα που έχουν σχέση με την Υπηρεσία Ασύλου και την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης επίσης κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας και μάλιστα η νομιμοποίηση αυτών των συμβάσεων προβλέπεται πως γίνεται αναδρομικά, από 1/1/2015 και θα ισχύει έως 31/12 τρέχοντος έτους.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman