ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γιούνκερ-Τσίπρας: «Σεβασμός στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων-Να μη συντριβεί η εργασία»

Tweet
Share
Tweet
Share

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κλείσιμο της αξιολόγησης, επαναλαμβάνοντας όμως την ανάγκη να προχωρήσει και η ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

«Όλοι πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στον παραγωγικό επενδυτή» συνέχισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά και στα έργα που έχουν ήδη υποβληθεί προς έγκριση από το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ».

«Η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στους δανειστές εν όψει της β’ αξιολόγησης, αναφορικά με τις απαιτήσεις τους για αλλαγές στα εργασιακά.

Κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ακούγονται διάφορες απόψεις από την πλευρά των πιστωτών που προσκρούουν στο ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο».

Ακόμη, υπενθύμισε ότι ο κ. Γιούνκερ πιστεύει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι αναγκαίο να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Εξάλλου, εξέφρασε την κοινή τους πεποίθηση ότι πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις η β' αξιολόγηση, ενώ πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

«Το β’ εξάμηνο σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα κλείσει με θετικό πρόσημο ανάπτυξης μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης. Η ανεργία που βρίσκεται σε απαράδεκτα επίπεδα για μια ευρωπαϊκή χώρα έχει αρχίσει αργά και σταθερά να αποκλιμακώνεται, τα δημοσια οικονομικά βρίσκονται σε πορεία υπεραπόδοσης. Αυτή είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε στο εξής», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Ακόμη, επανέλαβε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει πολύ μεγάλο μέρος των δεσμεύσεών της και για αυτό ζήτησε από τους εταίρους να πράξουν το ίδιο, κυρίως υλοποιώντας τη συμφωνία για τη βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους, αλλά και ορίζοντας λεπτομέρεειες για τη μεσομακροπρόθεσμη διαχείρισή του.

Ειδικότερα για τη β' αξιολόγηση όπου στο επίκεντρο θα τεθούν μεταξύ άλλων τα εργασιακά, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση της κατεδάφισης των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Για το βρετανικό δημοψήφισμα, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα το αποτέλεσμα να είναι θετικό και για τη Βρετανία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ψηφίζουμε και οι δύο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.» είπε, σημειώνοντας πάντως ότι πέρα από την ετυμηγορία του βρετανικού λαού «θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη».

Θύμισε ακόμη ότι πέρυσι «κάποιοι έκαναν σχέδια για Grexit» και σήμερα, όπως είπε, «βλέπουν πόσο ανόητα ήταν αυτά τα σχέδια για όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να επαναπροσδιορίσει η Ευρώπη το όραμά της με στόχο «να πείσουμε τους λαούς ότι η κοινή μας προοπτική είναι αναγκαία». «Χρειαζόμαστε καλύτερη Ευρώπη και πρέπει να δουλέψουμε όλοι γι’ αυτό», συμπλήρωσε.

το οποίο επίσης απασχόλησε τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι αποτελεί στοιχείο προβληματισμού, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. «Πέρυσι τέτοιο καιρό έκαναν σχέδια για Grexit και σήμερα φαίνεται πόσο κοντόφθαλμα, ανόητα ήταν αυτά τα σχέδια για την Ευρώπη» σημείωσε.

«Δεν είναι ο στόχος μας να σώζουμε στο παρά πέντε αρνητικές καταστάσεις αλλά να πείσουμε τους λαούς μας για την κοινή προοπτική».

Για το μεταναστευτικό, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να επιλυθεί με τα εργασλεία της ξενοφοβίας, των τειχών και των επαναπροωθήσεων στη θάλασσα.

«Η Ελλάδα παλεύει για να αναδείξει ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης» υπογράμμισε και στο πνεύμα αυτό, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ενισχύθηκε η συνεργασία με την Τουρκία».

Κατά τον ίδιο, οι ροές έχουν μειωθεί σημαντικά και έχουν εκμηδενιστεί οι θάνατοι αθώων ανθρώπων στο Αιγαίο.

Για το Κυπριακό επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας ότι «στηρίζουμε τις συνομιλίες για λύση επί των αποφάσεων του ΟΗΕ. Λύση που θα εμπεδώνει το αίσθημα της ασφάλειας χωρίς κατοχικά στρατεύματα».

Γιούνκερ: Η Ελλάδα έχει περάσει ένα σημαντικό κάβο

Η Ελλάδα είναι πλήρως αγκιστρωμένη στη ζώνη του ευρώ, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνοντας για άλλη μία φορά φίλος της Ελλάδας και διαβεβαιώνοντας ότι η Κομισιόν θα σταθεί στο πλάι της χώρας μας.

«Πάντοτε είναι εξαιρετική χαρά να βρίσκομαι στην Ελλάδα, μια χώρα που αγαπώ πολύ» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ κατά την έναρξη των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή τους.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήρε για άλλη μία φορά την αποφασιστικότητα, το κουράγιο και το θαρρος του ελληνικού λαού και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ελλήνες, ο οποίες, όπως είπε, αποδεικνύουν την πρόσδεσή τους στο ευρωπαϊκό όραμα.

«Κομίζω ένα μήνυμα ελπίδας: Η Ελλάδα έχει περάσει ένα σημαντικό καβο και μπορεί πλέον να μπει στον σωστο δρόμο» τόνισε και διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν είναι φίλη της Ελλάδας και θα σταθεί στο πλευρά της χώρας μας.

Ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε ανόητη την επιθυμία όσων ήθελαν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και υπογράμμισε πως η Ευρωζώνη δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman