ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο Γιούνκερ άνοιξε τον διάλογο για τα εργασιακά με αιχμές για το ΔΝΤ

Tweet
Share
Tweet
Share

Στο ζήτημα των εργασιακών επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον της Αθήνας, αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και οι κοινωνικοί εταίροι έστειλαν την Τρίτη πολλαπλά μηνύματα για την επόμενη μέρα στην αγορά εργασίας.

Ενδεικτικό της στάσης των Ευρωπαίων δανειστών είναι ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους στα γραφεία της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, δεν έκρυψε την αντίθεσή του με το ΔΝΤ στο ζήτημα των εργασιακών.

Ειδικότερα, επεσήμανε ότι το ΔΝΤ δεν είναι ειδικό σε κοινωνικά θέματα και ότι τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν πολιτική χροιά και να γίνονται από αιρετούς (και όχι δηλαδή από τεχνοκράτες όπως τα στελέχη του ΔΝΤ).

«Η ΕΕ θα στηρίξει την όποια συμφωνία υπογράψουν οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα. Φτάνει να συμφωνήσουν», τόνισε μάλιστα, αναφερόμενος στον στόχο τις κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων. Θα πρέπει να υπάρχει μια ανεξάρτητη αρχή που να μπορεί να εγκρίνει ανάλογα αιτήματα», πρόσθεσε στη συνέχεια. Σύμφωνα με παράγοντες των κοινωνικών εταίρων, ο Γιούνκερ πιθανόν έχει στο νου του τον ΟΜΕΔ - οργανισμός διαμεσολάβησης - και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας προκειμένου να μην υπάρχει ανάμιξη του υπουργείου Εργασίας στην έγκριση ή την απόρριψη των αιτημάτων για ομαδικές απολύσεις. Πρόκειται για μια συμβιβαστική λύση που ενδεχομένως να δεχθεί το ΔΝΤ που επιμένει από το πρώτο μνημόνιο στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ απηύθυνε κάλεσμα στους κοινωνικούς φορείς να συμμετάσχουν σε έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για την βελτίωση και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Επίσης, χαρακτήρισε «μονομερή, ακραία νεοφιλελεύθερης προσέγγισης την εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας, στη μείωση του εργατικού κόστους και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που είναι σε τελευταία ανάλυση αντιπαραγωγική».

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος διέψευδε ότι στην ατζέντα των δανειστών βρίσκεται η κατάργηση των τριετιών που προσαυξάνουν τον κατώτατο μισθό.

Επιπλέον, χτες, μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις αλλαγές στο εργασιακό συνεδρίασαν στο υπουργείο Εργασίας και επιβεβαίωσαν ότι τα θέματα που εξετάζουν προκειμένου η χώρα να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαικές πρακτικές είναι το καθεστώς ομαδικών απολύσεων, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, το lock out, ο απεργιακός νόμος και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Η επιτροπή στη συνάντηση που είχε με τη ΓΣΕΕ άκουσε τις απόψεις των συνδικαλιστών. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ξεκαθάρισε ότι τα συνδικάτα θα είναι αρνητικά στην περαιτέρω διάλυση του συλλογικού πλαισίου προστασίας των εργαζομένων.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman