ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«Κόκκινοι» δανειολήπτες: Έρχονται πλειστηριασμοί της α' κατοικίας

Tweet
Share
Tweet
Share

Πολύ μικρή φαίνεται να είναι η εώς τώρα ανταπόκριση των «κόκκινων» δανειοληπτών στο κάλεσμα τραπεζών για ρύθμιση του χρέους τους. Ένα βήμα πριν την έναρξη των πλειστηριασμών οι τράπεζες.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους αναμένεται να στείλουν εντός των προσεχών ημερών την τρίτη και καθοριστική επιστολή, μέσω της οποίας καλούνται να προσέλθουν στα τραπεζικά καταστήματα για να ρυθμίσουν την οφειλή τους. 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» από την ανταπόκριση σε αυτή τη διαδικασία θα αξιολογηθούν οριστικά εκείνοι που είναι συνεργάσιμοι και εκείνοι που δεν είναι και από τους οποίους θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τον πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας, ακόμη και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τραπεζικά στελέχη αποδίδουν την «απροθυμία» που εκδηλώνεται και στη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες για το εύρος της προστασίας που έχουν οι δανειολήπτες, μετά και τις δηλώσεις αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών περί προστασίας του 75% της πρώτης κατοικίας.

Η προστασία, όπως εξηγούν, ισχύει μόνο για εκείνους που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη και σε καμιά περίπτωση για το σύνολο των δανειοληπτών, ακόμη και αν η αντικειμενική αξία της πρώτης τους κατοικία είναι μικρότερη των 140.000 ευρώ.

Oπως μάλιστα εξηγούν, ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας που επεξεργάζεται η ΤτΕ δεν ακυρώνει σε τίποτα τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, η οποία θα συνεχίσει από το σημείο που θα σταματήσει η ισχύς του υφισταμένου. Υπενθυμίζεται ότι ο Κώδικας που έχει δοθεί προς διαβούλευση στις τράπεζες κάνει σαφέστερο το πλαίσιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις διατάξεις του, ενώ εισάγει και ειδικό άρθρο για την επικοινωνία με τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν ειδικά μέτρα.

Ο νέος Κώδικας υποχρεώνει επίσης τις τράπεζες να ενημερώνουν εγκαίρως και εγγράφως τον δανειολήπτη τόσο για την τυχόν μεταβίβασή της ή για την ανάθεση της διαχείρισης της απαίτησης όσο και για το περιεχόμενο και τους όρους ανάθεσης.

Οι τράπεζες, πάντως, βρίσκονται ένα βήμα πριν από την έναρξη των πλειστηριασμών, οι οποίοι θα ξεκινήσουν για μεγάλα ακίνητα και με βάση κριτήρια όπως η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, προκρίνοντας εκείνους που έχει διαπιστωθεί ότι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman