ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κόντρα κυβέρνησης-θεσμών για το χρέος στο συνέδριο του Economist

Tweet
Share
Tweet
Share

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος, το χρέος, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, με θέμα «Διατηρώντας το 3ο οικονομικό πρόγραμμα σε τροχιά εφαρμογής: Τι γίνεται τώρα;», επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται βαθιά ελάφρυνση του χρέους».

Το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει δημοσιονομικά, ακόμη και αν ληφθούν όλα τα μέτρα, εκτίμησε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου.

Η κ. Βελκουλέσκου ζήτησε να ξεκαθαρίσουν και να ποσοτικοποιηθούν οι παρεμβάσεις για το χρέος το ταχύτερο δυνατό.

«Η Ελλάδα υλοποίησε νέες μεταρρυθμίσεις, εκτιμούμε τις προσπάθειες, είναι εντυπωσιακές», είπε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι πίσω όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους». Ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να υλοποιήσει ή δεν είχε την πολιτική στήριξη για την υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων. «Οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις βασίζονται σε υψηλή φορολογία και σε μείωση των συντάξεων. Αυτό όμως δεν συνάδει με το πρόγραμμα», επισήμανε. Επίσης η αναβολή κάποιων μεταρρυθμίσεων και οι αποφάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια δεν συνάδουν με το πρόγραμμα, πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να υπάρχουν πιο ρεαλιστικοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι στόχοι παραμένουν φιλόδοξοι. Χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις που υπερβαίνουν το προβλεπόμενα. Ακόμη και με πλήρη εφαρμογή (των μέτρων) δεν είναι αρκετά. Χρειάζεται μία βαθιά ελάφρυνση του χρέους», υπογράμμισε.

Επισήμανε επίσης ότι «θα πρέπει να αποφύγουμε μεγαλύτερους δημοσιονομικούς στόχους γιατί θα αυξήσουν το κόστος για την Ελλάδα και την Ευρώπη αν αποτύχουμε» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνουν όλα μαζί, και οι μεταρρυθμίσεις αλλά και η ελάφρυνση του χρέους». Και επεσήμανε: «Αν γίνουν όλα αυτά δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος Grexit».

Μάλιστα, σαφές κατέστησε ότι το ΔΝΤ δεν μετέχει, είναι απλά παρατηρητής στο πρόγραμμα και «για να μετάσχουμε, θα πρέπει να έχουμε δέσμευση της Ευρώπης ότι υπάρχει βιωσιμότητα και αυτό προϋποθέτει ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους». Επεσήμανε ότι «έχουμε δεχθεί ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να γίνουν το 2018, αλλά θα πρέπει να συνάδουν με την μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και θα πρέπει να τα συζητήσουμε πριν εμπλακούμε».

«Γεμάτη προκλήσεις η δεύτερη αξιολόγηση»

Ο Ντέκλαν Κοστέλο στάθηκε περισσότερο στη δεύτερη αξιολόγηση. Αφού υπογράμμισε, όπως και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των θεσμών, ότι η ιδιοκτησία του προγράμματος θα πρέπει να είναι της ελληνικής κυβέρνησης, επισήμανε ότι«η δεύτερη αξιολόγηση θα έχει διαφορετική φύση και θα είναι γεμάτη προκλήσεις».

«Η λέξη κλειδί θα είναι η λέξη υλοποίηση» είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο οποίος χαρακτήρισε τη μη υλοποίηση ως την «αχίλλειο πτέρνα» των προηγούμενων προγραμμάτων συμφωνώντας με αντίστοιχο σχόλιο του Γιώργου Χουλιαράκη.

«Σημαντική η τμηματική εκταμίευση»

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε για τους εννέα μήνες καθυστέρησης στην αξιολόγηση τονίζοντας μεν ότι χάθηκε χρόνος και υπήρξαν συνέπειες, αλλά και δηλώνοντας ότι η Ελλάδα δούλεψε σκληρά

Στάθηκε κυρίως στα περιφερειακά αεροδρόμια και την COSCO επισημαίνοντας ότι «θα δείξουν σύντομα τα αποτελέσματά τους», ενώ εξήγησε και τη σημασία της βήμα-βήμα προσέγγισης που έχει ως αποτέλεσμα τη μη εκταμίευση ολόκληρης της δόσης.

Ο επικεφαλής του ESM έκανε λόγο για διπλό όφελος. «Από τη μία δίνει κίνητρα συμμόρφωσης στη χώρα ώστε να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις και από την άλλη παρέχει δυνατότητα να παρακολουθούν οι θεσμοί την πορεία του χρέους για να αποφασιστεί αν θα είναι μικρή και μεγαλύτερη η ελάφρυνση του χρέους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το πρόβλημα είναι ο εφησυχασμός»

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, σημείωσε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της αξιολόγησης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου (σ.σ. ο Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε για τέλη Σεπτέμβρη), ενώ τόνισε τη σημασία να μην υπάρξουν καθυστερήσεις ώστε να φανούν και οι καρποί της δεύτερης εκταμίευσης.

Αναφέρθηκε στο τι πήγε στραβά στα δύο προηγούμενα προγράμματα, επισήμανε τις βελτιώσεις που υπάρχουν τώρα και τόνισε πολλές φορές ότι πρέπει«να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να ανακτήσουμε αξιοπιστία».

«Θέλουμε μια πιο σαφή δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους» είπε ο Γ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε την ανάπτυξη το γ' τρίμηνο του 2017».

«Η προτίμησή μας είναι μετά το 2018 να έχουμε πολύ χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο ύψος του 1,5%- 2% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός και πάνω σε αυτό το ζήτημα είχε αντιπαράθεση με τον Νικόλα Τζιαμαρόλι. Ο εκπρόσωπος του ESM απάντησε στον κ. Χουλιαράκη τονίζοντάς του «έχετε αναλάβει δέσμευση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και για μετά το 2018» με τον Γιώργο Χουλιαράκη να απαντά ότι πολύ λίγες χώρες έχουν καταφέρει να διατηρήσουν αυτό το πλεόνασμα.

«Τα θεμέλια για την οικονομική σταθερότητα έχουν ήδη τοποθετηθεί. Το 2% του ΑΕΠ θα επιστρέψει στην αγορά με την πληρωμή οφειλών» είπε ο αναπληρωτής υπουργός, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πακέτο της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Το πρόβλημα είναι ο εφησυχασμός» κατέληξε.

«Ελληνική κρίση νο 2»

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος μίλησε για «ελληνική κρίση νο 2».

«Κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί η Ελλάδα να επιτύχει μακροπρόθεσμα πλεονάσματα 3% και 4%» είπε ο κ. Χαρδούβελης για να προσθέσει ότι υπάρχει αύξηση απαισιοδοξίας στην κοινωνία.

Άφησε, βέβαια, αιχμές για τη διαπραγμάτευση του 2015 τονίζοντας ότι είχε ως συνέπεια να ανεβεί το ονομαστικό χρέος της χώρας κατά 50 δισ. και γενικότερα να χαθούν τουλάχιστον 20 δισ. (2.000 ευρώ ετησίως ανά πολίτη).

Είχε, μάλιστα, αντιπαράθεση με τον Κλάους Ρέγκλινγκ δηλώνοντας ότι το 80% του προβλήματος είναι στην Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη λειτούργησε τιμωρητικά. Δεν άφησε περιθώρια για ανάσα.

«Η Ευρώπη πλέον δεν ενδιαφέρεται το ίδιο για εμάς. Είμαστε πλέον μόνοι μας, η τύχη είναι στα χέρια μας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ απάντησε σημειώνοντας ότι «θα υπάρχει περισσότερος χώρος να αναπνεύσει η Ελλάδα».

Ραντεβού Τσακαλώτου-θεσμών

Στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, μάλιστα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε άτυπη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman