ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ψυχρολουσία για Podemos, νίκη για Ραχόι

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο μεγάλος νικητής των ισπανικών εκλογών είναι ο Μαριάνο Ραχόι ενώ το κόμμα των Podemos καταποντίστηκε στην τρίτη θέση.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, κέρδισε τις εκλογές στην Ισπανία χθες, λαμβάνοντας, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, συνολικά 137 έδρες, αυξάνοντας έτσι τη δύναμή του σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου, κερδίζοντας 14 έδρες (το Δεκέμβριο είχε βγάλει 123 έδρες, τώρα 137).

Στη δεύτερη θέση το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο εκλέγει 85 βουλευτές και αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη.

Ο συνασπισμός Unidos Podemos λαμβάνει 71 έδρες και ακολουθούν στην τέταρτη θέση οι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 32 έδρες.

Η συμμετοχή στις εκλογές κυμάνθηκε στο 69,84%

Το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία ήταν -αναμενόμενα- χαμηλό και ανήλθε στο 69,84%, καθώς οι Ισπανοί βρίσκονται ήδη σε περίοδο διακοπών, ενώ εμφανίζουν και σημάδια κόπωσης από την παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα του τελευταίου εξαμήνου.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν υπό το φάσμα μιας επανάληψης του κυβερνητικού αδιεξόδου. Υπενθυμίζεται ότι, στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου του 2015, το Λαϊκό Κόμμα με 28,72% είχε 123 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 22,01% 90 βουλευτές, οι Podemos με 20,66% 69 βουλευτές και οι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 13,93% 40 βουλευτές.

Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, μπορεί να έκοψε πρώτο το νήμα, ωστόσο, δεν κέρδισε την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 176 εδρών στο κοινοβούλιο των 350 εδρών (του υπολείπονται 39 έδρες) και έτσι από σήμερα θα αρχίσουν και πάλι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.


Εκτός από τον Πάμπλο Ιγκλέσιας στον οποίο η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων επεφύλασσε μεγάλη ψυχρολουσία, καθώς ανέμενε ότι θα κερδίσει με ευκολία τη δεύτερη θέση και θα ενισχύσει σημαντικά τα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου, μεγάλοι χαμένοι των ισπανικών εκλογών ήταν αδιαμφισβήτητα και οι δημοσκόποι οι οποίοι απέτυχαν τόσο στις δημοσκοπήσεις, όσο και στα exit polls να προβλέψουν το αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα exit polls, έδιναν «πύρρειο» νίκη στο Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι και δεύτερο κόμμα με αυξημένα ποσοστά τους Podemos!

Αναλυτικότερα, οι κάλπες έκλεισαν στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα exit polls, που... απέτυχαν παταγωδώς να προβλέψουν τις αποφάσεις των Ισπανών ψηφοφόρων, έδωσαν τα εξής αποτελέσματα:

1. Λαϊκό Κόμμα (PP) 28,5% (117-121 έδρες)

2. Unidos Podemos 25,6% (91-95 έδρες)

3. Σοσιαλιστές (PSOE) 22% (81-85 έδρες)

4. Ciudadanos 11,8% (26-30 έδρες)

Ιγκλέσιας: Μας κατέλαβαν εξ απήνης


Σε δηλώσεις του ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας παραδέχθηκε ότι τα αποτελέσματα «μας κατέλαβαν εξ απήνης όλους εμάς που προσβλέπαμε σε κάτι διαφορετικό». Αρκέστηκε δε να πει ότι από αύριο, Δευτέρα «θα ξεκινήσουμε να αναλύουμε τα αποτελέσματα». «Περιμέναμε διαφορετικά αποτελέσματα, ανησυχούμε για την άνοδο του συντηρητικού μπλοκ και του Λαϊκού Κόμματος» είπε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας στις πρώτες δηλώσεις του.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman