ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πολιτικός καύσωνας διαρκείας για την κυβέρνηση

Tweet
Share
Tweet
Share

Ένα καλοκαίρι πυκνών εξελίξεων που προμηνύεται ακόμα θερμότερο φθινόπωρο περιμένει την κυβέρνηση στους κόλπους της οποίας αρχίζει βαθμιαία να γίνεται αντιληπτό ότι οι συνέπειες της βρετανικής εξόδου από την Ε.Ε δεν θα είναι αναίμακτες για τη χώρα.

Τα μηνύματα που καταφθάνουν στο Μαξίμου από τις Βρυξέλλες και τις ισχυρές ευρωπαϊκές μητροπόλεις, υποδεικνύουν στην Αθήνα να βάλλει στο ράφι τις όποιες διεκδικήσεις πρόβαλλε δειλά για κάποιες ανεκτές ρυθμίσεις του χρέους και αντίθετα να εντείνει τις προσπάθειες χωρίς παρεκκλίσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Μπορεί η κυβέρνηση προσεχώς, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη να μην έχει νομοθετικό φόρτο, ωστόσο είναι υποχρεωμένη να κινηθεί στο αιχμηρό έδαφος των υποχρεώσεων που έχει ήδη αναλάβει.

Ενόψει βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης για την οποία απαιτείται η εκπλήρωση 40 προαπαιτούμενων με αιχμή τα εργασιακά, αλλά και αυτή που έπεται και αφορά στους όρους εισόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Επισημαίνεται ότι στις διαπραγματεύσεις αυτές θα κριθεί κατά πάσα πιθανότητα το αν το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να παραμείνει στο ύψος του 3,5% και μετά το 2018, ή θα εκλογικευθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Παρά την εύηχη ρητορική του Μαξίμου περί επιστροφής στην ανάπτυξη και την αλλαγή του κλίματος από το γεγονός ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα ενισχυθεί η αγορά με «ζεστό» χρήμα 3,5 δις ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, οι οιωνοί αντικειμενικά δεν είναι ιδιαίτερα θετικοί.

Υπό συνθήκες μειωμένου εισοδήματος και φορολογικής κόπωσης η κυβέρνηση θα πρέπει να εισπράξει φόρους 27 δισ. ευρώ μέσα σε έξι μήνες.

Οι διαθέσεις στην κοινωνία, όπως φοβούνται ακόμα και υπουργοί της κυβέρνησης μπορούν να μεταβληθούν αρνητικά ήδη από το τέλος του θέρους, όταν περισσότερα από τρία εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώνουν ταυτόχρονα τον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα αυξημένο ειδικά για τους 550.000 ιδιοκτήτες με περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, αλλά και φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων όπως και τις όποιες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Ενδεχόμενη αποτυχία στην είσπραξη των προγραμματισμένων εσόδων –η εικόνα από την είσπραξη του ΦΠΑ στα νησιά είναι για την ώρα ενδεικτική…- και με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός έχει στηριχθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στα φορολογικά μέτρα, θα φέρει εγγύτερα την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη τον Μάιο του 2017.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman