ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Citigroup: Προβλέψεις-σοκ για την Ελλάδα λόγω Brexit

Tweet
Share
Tweet
Share

Βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα, μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αύξηση του κινδύνου για Grexit, «βλέπει» η Citigroup, έπειτα από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και την αβεβαιότητα που αυτό συνεπάγεται.

Η Citigroup προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για την παγκόσμια οικονομία, σε έκτακτη έκθεσή της με τίτλο Global Economic Outlook and Strategy.

Ειδικότερα, για τη χώρα μας, η έκθεση εκτιμά ότι η αβεβαιότητα που φέρνει το Brexit θα εξαλείψει την ώθηση της εμπιστοσύνης που αναμενόταν για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Μέτα το Brexit και την πτωτική αναθεώρηση της ανάπτυξης του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου (σε -0,5% σε τριμηνιαία βάση), καθώς και μετά τα σημάδια αποδυνάμωσης των τουριστικών ροών, η Citi προχωρά στην υποβάθμιση των προβλέψεών της για το ελληνικό ΑΕΠ το 2016, αποκλείοντας το ενδεχόμενο επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όπως αναμένει η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, η ύφεση προβλέπεται να διαμορφωθεί φέτος στο -1,2% (από -0,7% νωρίτερα), το 2017 στο -3,1% (από -2,7% πριν) ενώ για το 2018 (την χρονιά όπου τελειώνει το τρίτο μνημόνιο) εκτιμάται ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 7%, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2019 με εντυπωσιακούς ρυθμούς της τάξης του 5,5% (από 5,9% πριν).

Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένει αμφίβολη επίσης, σύμφωνα με την Citigroup, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο του Grexit στα επόμενα 1-3 χρόνια.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman