ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τσίπρας: Η COSCO αναβαθμίζει το ρόλο του ΟΛΠ

Tweet
Share
Tweet
Share

"Σε μία κομβική στιγμή για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και σε μία δύσκολη συγκυρία για τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση" έρχεται η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο, όπως ο ίδιος αναφέρει σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο "Νέα Κίνα".

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, έθεσε το πλαίσιο των συζητήσεων που θα γίνουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και προανήγγειλε σειρά συμφωνιών για συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της τεχνολογικής έρευνας. Ιδιαίτερη έμφαση με πολλαπλές αναφορές, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στο λιμάνι του Πειραιά, μέσω της COSCO. 

"Η επένδυση της COSCO στον Πειραιά έχει καταστήσει το λιμάνι αυτό ένα από ταχύτερα αναπτυσσόμενα λιμάνια στον ευρωπαϊκό χώρο" και τόνισε ότι "η ελληνική πλευρά καλωσορίζει το κινεζικό ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις σε υποδομές στρατηγικού ενδιαφέροντος στον τομέα των μεταφορών". Όπως είπε τα έργα της COSCO "αναβαθμίζουν τόσο τον ρόλο του Πειραιά σε Κέντρο Συνδυασμένων Μεταφορών". "Πρόκειται αναμφίβολα για μια συνεργασία αμοιβαία επωφελή, καθώς μπορεί να εξασφαλίσει αφενός καλύτερη πρόσβαση στην Ευρώπη για τα κινεζικά αγαθά, αφετέρου εισροή επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα".

Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στο κινεζικό πρακτορείο πως "η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει ιδιαίτερα σε περαιτέρω αύξηση των ήδη σημαντικών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη μεγάλη κινεζική αγορά -κυρίως στο αγροδιατροφικό τομέα- και στην υλοποίηση του ισχυρού ενδιαφέροντος των κινεζικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα - κυρίως στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών".

"Πύλη εισόδου" για τα κινεζικά εμπορεύματα

"Η κομβική γεωγραφική και γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας την καθιστά πύλη εισόδου για τα κινεζικά εμπορεύματα και γέφυρα κατανόησης και εμπιστοσύνης μεταξύ Κίνας και Ευρώπης" αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Έλληνας πρωθυπουργός, που τονίζει πως "επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης" είναι να καταστεί η χώρα διαμετακομιστικός κόμβος και από την άλλη πλευρά η πρωτοβουλία της κινεζικής κυβέρνησης One Belt One Road ,παρέχουν σημεία σύμπτωσης που μπορούν να καταστούν αμοιβαία επωφελή για τις δυο πλευρές στο πεδίο των θαλάσσιων, εναέριων και χερσαίων μεταφορών, στο πεδίο logistics, αλλά και στη μεταποίηση". Ο κ. Τσίπρας έφερε και εδώ ως παράδειγμα δυνατοτήτων συνεργασίας των δύο χωρών την παρουσία της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

Άλλωστε, σημαντική είναι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και η δυναμική στον τουρισμό, αναφορικά με την αύξηση του αριθμού των Κινέζων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα και προανήγγειλε τη δρομολόγηση απευθείας αεροπορικής σύνδεσης.

Γέφυρας φιλίας με την Κίνα 
"Η Ελλάδα ως χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μπορεί να αποτελέσει μια γέφυρα φιλίας και μεγαλύτερης συνεργασίας και συνεννόησης της Κίνας με τη Δύση" ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας που ξεκαθάρισε πως βάση της όποιας συνεργασίας θα πρέπει να είναι "ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η διαφύλαξη της ειρήνης και σταθερότητας". 
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε την κρίση στην ΕΕ μετά το Brexit σημειώνοντας: "Η Ευρώπη αντιμετωπίζει παράλληλα τρεις κρίσεις - οικονομική, προσφυγική και ασφαλείας - οι οποίες κατέληξαν να θέτουν σε δοκιμασία τα όρια αντοχής της. Πράγματι, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των δυο πρώτων για λόγους που συχνά υπερέβαιναν τις ευθύνες και τη βούληση της χώρας μας, όπως η γεωγραφική της θέση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ".

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο, ενώ το ταξίδι του πρωθυπουργού θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 6 Ιουλίου

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman