ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τσακαλώτος: «Θα χαλαρώσουν τα capital controls-Σύμμαχος στο χρέος το Ταμείο»

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για νέα χαλάρωση των capital controls εντός του 2016.

Σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας (04.07.2016) στην ΕΡΤ1 προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νέα ρύθμιση για τη χαλάρωσή τους, κυρίως για όσους φέρουν στις ελληνικές τράπεζες «νέο χρήμα» με σκοπό τις επενδύσεις.

Υπάρχει μια διαρκής διαδικασία χαλάρωσης των capital controls είπε ο κ. Τσακαλώτος και τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα κιόλας πρόκειται να κατατεθεί από πλευράς της κυβέρνησης ρύθμιση για να εξαίρεται από τους ελέγχους το "νέο χρήμα". «Θα υπάρχει ρύθμιση στα capital controls την άλλη εβδομάδα. Αυτοί που φέρουν νέα χρήματα για επενδύσεις να μπορούν να τα βγάλουν», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε αυστηρά capital control. Κάθε μήνα φιλελευθεροποιούμε το καθεστώς τους. Πήραμε την απόφαση να διευκολύνουμε πρώτα τους εξαγωγείς».

Η οριστική άρση των capital controls πάντως συνδέεται, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, με την εμπιστοσύνη που θα δείξουν οι πολίτες επιστρέφοντας τα χρήματά τους στις τράπεζες αλλά και με τη δεύτερη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Μετά το τέλος της, εκτίμησε πως θα έρθει και η οριστική άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για συνεχή διαδικασία φιλελευθεροποίησης των κεφαλαιακών ελέγχων (σε συνάρτηση με τις προσδοκίες για επιστροφή στην ανάπτυξη, την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες).

Κάθε αξιολόγηση θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «τα δύσκολα δημοσιονομικά είναι πίσω, και τώρα είναι περισσότερο θεσμικά. Όσο περνά ο καιρός, θα διευρύνονται οι βαθμοί ελευθερίας μας. Βέβαια, δεν υποστηρίζω ότι δεν θα υπάρξουν συγκρούσεις».

Επισήμανε δε, ότι η χώρα δεν έχει συμφέρον να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς επιδιώκει να δημιουργηθεί μια σταθερότητα και να πεισθούν οι θεσμοί για το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης με τις παρεμβάσεις σε υγεία και παιδεία.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις από την πρώτη εκλογική νίκη τον Ιανουάριο 2015, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως είχε επισημανθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από εκείνες τις εκλογές ότι κάτι δεν πάει καλά στην Ευρώπη, και αυτό πλέον φαίνεται τώρα. Ανέφερε ότι «γνωρίζαμε πως χρειαζόταν η σύγκρουση, διότι αυτή η Ευρώπη χρειαζόταν αλλαγή. Είναι καλό που βρίσκεται η αριστερά στο ευρωπαϊκό 'παιχνίδι', γιατί διαφορετικά θα ήταν στην Ευρώπη μόνο η Λεπέν, ο Φάρατζ και η αυστριακή ακροδεξιά. Εάν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα υπήρχαν οι Podemos και η στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «γνωρίζαμε ότι η διαπραγμάτευση (το 2015) δεν θα ήταν εύκολη. Κανένας πριν από τον Ιανουάριο δεν νόμιζε ότι θα ήταν το 'τσάι- πάρτι της βασίλισσας'». Ήμασταν προετοιμασμένοι, είπε, αλλά ξέραμε ότι θα υπάρχουν δυσκολίες, συμπληρώνοντας ότι χρειαζόταν η σύγκρουση με τους θεσμούς, γιατί ζητούσαν υπερβολικά μέτρα.

«Ο ελληνικός λαός μας ζήτησε να παλέψουμε και να διαπραγματευτούμε», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας, πάντως, ότι «και εμείς είχαμε μια καμπύλη μάθησης. Μάθαμε ότι στα τεχνικά κλιμάκια πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη σύγκλιση, ώστε μετά η πολιτική να μπορεί να κλείσει το θέμα. Μάθαμε γρήγορα, αναγκαστικά».

Σε σχέση με το εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιστρέψει ως χρηματοδότης του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το Ταμείο είναι σκληρό στα μέτρα που απαιτεί, αλλά και «σύμμαχος» της Ελλάδας στο χρέος. Πρόσθεσε πως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό και θα προτιμούσε μια ευρωπαϊκή λύση, και ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα έπρεπε να είναι το ΔΝΤ της Ευρώπης. Ωστόσο, ανέφερε, «καταλαβαίνω και τις ευαισθησίες των Ευρωπαίων (σχετικά με την ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ) και πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός σε αυτό το ευαίσθητο πλαίσιο».

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.