ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Δημοψήφισμα 2015: Σαν σήμερα ο Τσίπρας έκανε το «ΟΧΙ», «ΝΑΙ»

Tweet
Share
Tweet
Share

Στις μαύρες σελίδες της ιστορίας του πολιτικού κόσμου θα γραφεί το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στις 5 Ιουλίου του 2015 με αφορμή την πρόταση Γιούνκερ.

Για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός μετατρέπει το «ΟΧΙ» των Ελλήνων πολιτών σε «ΝΑΙ» σε όλα.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του, ανέτρεψαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αφήνοντας στην άκρη το 61,3% των Ελλήνων πολιτών.

Το δημοψήφισμα του 2015 προκηρύχθηκε στις 28 Ιουνίου του 2015 (ΦΕΚ Α΄ 63) και διεξήχθη στις 5 Ιουλίου του ίδιου έτους.

Ως ερώτημα είχε αν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών Θεσμών, Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.), Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.) η οποία προτάθηκε στις 25 Ιουνίου 2015 και ως αποτέλεσμα είχε την απόρριψη της πρότασης του σχεδίου συμφωνίας με ποσοστό 61,3%.

Αφορμή της πρότασης διεξαγωγής του υπήρξε η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της έως τα τέλη Ιουνίου του 2015.

Το αντικείμενο της διαφωνίας υπήρξε το είδος των οικονομικών μέτρων τα οποία έπρεπε να πάρει η Ελλάδα για την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος οικονομικής διάσωσης έναντι του ελληνικού χρέους και ένα νέο πακέτο διάσωσης.

Το δημοψήφισμα ήταν το πρώτο από το 1974 και το μοναδικό στην σύγχρονη ελληνική ιστορία που δεν αφορούσε τη μορφή του πολιτεύματος.

Μπορεί η επικράτηση του «Όχι» να ήταν μεγάλη και εντυπωσιακή αυτό όμως δεν εμπόδισε την Κυβέρνηση Τσίπρα να συμφωνήσει με τους Δανειστές τους όρους για ένα τρίτο μνημόνιο το οποίο όμως είχε απορριφθεί από την πλειοψηφία του λαού.

Μια προηγούμενη πρόταση για δημοψήφισμα το 2011 για ένα προηγούμενο οικονομικό πρόγραμμα (το λεγόμενο Μνημόνιο ΙΙ, που είχε προταθεί από τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, δεν υλοποιήθηκε έπειτα από αντιδράσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εγχώριων τραπεζών, και την απουσία συναίνεσης από τα άλλα κόμματα καθώς και μέρους της ηγεσίας του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος της περιόδου εκείνης.

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. δεν περίμενε αυτό το αποτέλεσμα, κάτι που επιβεβαίωσαν με συνεντεύξεις τους και ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

Πανηγυρίζει για την μαύρη ημέρα του τόπου ο ΣΥΡΙΖΑ

Το ΟΧΙ έχει μείνει στην Ιστορία ως η μεγάλη ανατροπή, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για τον έναν χρόνο από το δημοψήφισμα επί του σχεδίου συμφωνίας που είχαν υποβάλει οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του, με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου που ακολούθησαν άνοιξε ο δρόμος για μια διαφορετική πολιτική, με αναπτυξιακή προοπτική και κοινωνικό πρόσημο, δέσμευση για την αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς αγγλικό δίκαιο, χωρίς τα δυσθεώρητα πλεονάσματα στα οποία είχαν δεσμευτεί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για μεγαλειώδες ΟΧΙ του ελληνικού λαού, που, όπως λέει, όρθωσε το ανάστημά του και, με την ξεκάθαρη απάντηση στο δημοψήφισμα, είπε ΟΧΙ στα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς, ΟΧΙ στις πολιτικές λιτότητας. Είπε ΌΧΙ στην προπαγάνδα των ΜΜΕ και στην εκστρατεία τρομοκρατίας που εξαπολύθηκε από όλο το εγχώριο και διεθνές σύστημα.

«Με το ΟΧΙ του ο λαός μας έστειλε ένα σαφές μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. Ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που πυροδότησε και πυροδοτεί προοδευτικές εξελίξεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Με το ΟΧΙ ο ελληνικός λαός βροντοφώναξε ότι η εμμονική προσήλωση στους αριθμούς, την ώρα που οι λαοί υποφέρουν, συνιστά κίνδυνο για την Ευρώπη. Μια προειδοποίηση που, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται σήμερα με το brexit, αλλά και την άνοδο των εθνικισμών» συνεχίζει.

Παράλληλα, κάνει λόγο για κάποιους που, όπως αναφέρει, μίσησαν το ΟΧΙ: «Επιθυμούσαν να έρθει μια καταστροφή που ποτέ δεν ήρθε για να δικαιώσουν το δικό τους "ναι σε όλα". Μένουν στην Ιστορία με το δικό τους "γκρίζο" τρόπο. Ως φορείς των πιο ακραίων πολιτικών στην οικονομία και την κοινωνία, ως εκείνοι που είχαν δεσμευτεί για 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο, πλήρη απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, πλήρη άρση προστασίας στην πρώτη κατοικία και εξωφρενικά πλεονάσματα τα οποία και ο ίδιος ο κ. Χαρδούβελης παραδέχτηκε ότι γνώριζαν ότι δεν μπορούσαν να βγουν».

Καταλήγοντας σημειώνει: «Έχουμε μπροστά μας και άλλες μεγάλες μάχες και αγώνες, που μόνο με αποφασιστικότητα μπορούμε να δώσουμε και θα νικήσουμε».

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman