ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κόφτης: Μισθοί Δημοσίου και συντάξεις τα πρώτα «θύματα»

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Στο στόχαστρο του κόφτη από το 2017, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού του 2016 για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ (ή του 2017 για 1,75% του ΑΕΠ και του 2018 για 3,5% του ΑΕΠ), όπως προκύπτει από το Τεχνικό Μνημόνιο, το οποίο ανάρτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Διαδίκτυο, βρίσκονται οι μισθοί του Δημοσίου και οι συντάξεις.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», στο τεχνικό κείμενο, το οποίο συνοδεύει το αναθεωρημένο μνημόνιο της πρώτης αξιολόγησης, η Κομισιόν δίνει οδηγίες στην κυβέρνηση πώς να υπολογίζει την εξοικονόμηση από τις συγκεκριμένες περικοπές δαπανών σε περίπτωση ενεργοποίησης του κόφτη.

Όπως επισημαίνει, πρέπει να συνυπολογίζεται η αρνητική επίδραση που έχουν στα φορολογικά έσοδα και στις ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι, από την περικοπή των μισθών η εξοικονόμηση για τον προϋπολογισμό είναι κατά 45% χαμηλότερη, αφού θα υπάρχει απώλεια φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών. Για παράδειγμα, για 100 ευρώ περικοπής μισθών η εξοικονόμηση θα είναι μόνο 55 ευρώ.

Στις συντάξεις, η απώλεια περιορίζεται, σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, στο 15%. Οι περικοπές δαπανών που αφορούν αγαθά και υπηρεσίες συνεπάγονται απώλεια εσόδων 19,3%, ενώ άλλες κατηγορίες δαπανών δεν συνεπάγονται απώλειες.

Οι δαπάνες που δεν αφορούν μισθούς και συντάξεις, εξάλλου, δεν μπορούν να περικοπούν κατά περισσότερο από 5%, επομένως μισθοί και συντάξεις μπαίνουν υποχρεωτικά στο κάδρο.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.