ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Θεσμοί: «Τηρείστε τις δεσμεύσεις σας και έρχεται η δόση»

Tweet
Share
Tweet
Share

Χρονοκαθυστέρηση στα όσα έχει δεσμευτεί να κάνει η ελληνική πλευρά παρατηρεί το στρατόπεδο των θεσμών.

Xρόνος υπάρχει, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, αλλά πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία από την πλευρά της κυβέρνησης για την εκπλήρωση των 16 προαπαιτούμενων, που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, εντός του Σεπτεμβρίου.

Όπως επεσήμανε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος, η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, που αποτελούν το υπόλοιπο της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ, που αποφασίστηκε τον Ιούνιο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, είναι για τον Σεπτέμβριο και το χρονικό διάστημα μέχρι τότε είναι μεγάλο. Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν ήδη ορισμένες καθυστερήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι χρειάζεται μια επιτάχυνση της διαδικασίας.

Στην επερχόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, την προσεχή Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων.

Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε χθες και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βιντερστάιν. «Δεν έχω να ανακοινώσω τίποτα το ιδιαίτερο» τόνισε, προσθέτοντας ότι η διαδικασία βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Στις Βρυξέλλες θεωρούν μεν ότι ο χρόνος είναι αρκετός μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά με δεδομένη την αβεβαιότητα του Βrexit, που θα συνεχίσει να απασχολεί όλο και πιο έντονα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., δεν θέλουν νέα καθυστέρηση με την Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό ζητούν να υλοποιηθούν τα 16 προαπαιτούμενα πριν ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, ώστε να μη συμπέσουν τα δύο θέματα.

Μεταξύ των προαπαιτούμενων που οφείλει να εκπληρώσει η Ελλάδα προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, είναι τα ακόλουθα:

  • Η επιλογή του διοικητικού συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων και η διασφάλιση της επάρκειας ανθρώπινων και υλικών πόρων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
  • Η ολοκλήρωση του κανονισμού του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων και η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του.
  • Η μεταφορά σε συμφωνία με τους θεσμούς του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.
  • Το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων σχετικά με το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ έως τον Αύγουστο.
  • Η έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας πώληση του μετοχών για το Ελληνικό.
  • Η ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
  • Η έναρξη διαδικασίας με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της Εγνατίας και των κάθετων αξόνων.
  • Η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
  • Η κατανομή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και η αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ.
  • Η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και η διάθεση ποσοστού τουλάχιστον 20% σε στρατηγικό επενδυτή.
  • Η εξουσιοδότηση της διοίκησης της ΔΕΗ από τη γενική συνέλευση για την υπογραφή συμβάσεων με τους βιομηχανικούς καταναλωτές.
  • Η έγκριση του σχεδίου για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης.
  • Η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.

Στα μέσα του φθινοπώρου και μετά την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση με στόχο να ολοκληρωθεί το συντομότερο, σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος του έτους.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman