ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τουρισμός:Συντελεστές ΦΠΑ και στόχοι μνημονίου βάζουν ψηλά τον πήχη εσόδων

Tweet
Share
Tweet
Share

Η εκτίμηση ότι ο τουρισμός θα κινηθεί σε επίπεδα περυσινά απο άποψη αφίξεων και ενδεχομένως κάπως πτωτικά στο επίπεδο των εσόδων ειναι κυρίαρχη σε παράγοντες του κλάδου.

Αυτό το κεντρικό συμπέρασμα που αποτυπώθηκε και στις περιφερειακές εκδηλώσεις του ΣΕΤΕ στην Κρήτη, τις προηγούμενες δύο μέρες, αλλά είναι και κοινή διαπίστωση στελεχών της τουριστικής βιομηχανίας στις περιοχές του Ν. Αιγαίου, του Ανατολικού Αιγαίου, της Χαλκιδικής  και της Κρήτης  δημιουργεί νέα δεδομένα στο οικονομικό επιτελείο εν όψει των δεσμεύσεων για υπεραπόδοση των εισπρακτικών μηχανισμών.

Άλλωστε οι στόχοι για έσοδα από φόρους βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στην είσπραξη ΦΠΑ τους καλοκαιρινούς μήνες στις περιοχές που ο τουρισμός δίνει πνοή  στην οικονομία. Μάλιστα οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και στη διαμονή βάζουν αφενός ψηλότερα τον πήχη εσόδων κι αφετέρου δημιουργούν μεγαλύτερες ανάγκες ελέγχων λόγω μεγαλύτερου κινήτρου φοροδιαφυγής.

Μάλιστα όπως προκύπτει από το Τεχνικό κείμενο του Μνημονίου τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανέλαβαν τη δέσμευση να πετύχουν πολύ συγκεκριμένους και φιλόδοξους στόχους ώστε να μην χρειαστεί σε βάθος χρόνου να ενεργοποιηθεί "ο κόφτης",

Έτσι προβλέπεται αύξηση  της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% το Σεπτέμβριο και στο 81,5% το Δεκέμβριο. Επίσης αύξηση  της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (91% πέρσι), ΟΑΕΕ 65% (57% πέρσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρσι), ΟΓΑ 77% (72% πέρσι).

Στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο που θα πρέπει να μη μείνει κενό γράμμα ειδικά στις τουριστικές περιοχές έρχεται να προστεθεί και η ανάγκη είσπραξης παλιών οφειλών που βάζει άλλο ένα "βραχνά" σε όσους αντιμετωπίζουν θέμα ρευστότητας.

Αναλυτικά από το λεγόμενο τεχνικό μνημόνιο προβλέπεται:

  • Είσπραξη 1,730 δισ. ως το Σεπτέμβριο και 2,050 δις ως το Δεκέμβριο από τις παλιές οφειλές
  • Είσπραξη του 21% ως το Σεπτέμβριο και του 23% ως το Δεκέμβριο των νέων οφειλών
  • Είσπραξη 450 εκατ ως το Σεπτέμβριο και 600 εκατ ως το Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους μεγάλους οφείλετες
  • Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών ως το Σεπτέμβριο και στο 55% ως το τέλος του χρόνου
  • Είσπραξη το ΚΕΑΟ 563 εκατ από ασφαλιστικές οφειλές ως το Σεπτέμβριο και 750 εκατ ως το Δεκέμβριο

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.