ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Έκτακτο-Βρετανία: Αποσύρεται η Λίντσομ - ίσως και σήμερα Πρωθυπουργός η Μέι

Tweet
Share
Tweet
Share

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Μεγάλη βρετανία. Η υποψήφια για την Προεδρία του κόμματος των Tόρις Αντρέα Λίντσομ παραιτήθηκε από την κούρσα διαδοχής του Κάμερον, αφήνοντας μόνη υποψήφια την υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι. Ενδέχεται αν δεν υπάρξει υποψηφιότητα από άλλο μέλος του κόμματος, η κυρία Μέι να διαδεχθεί τον Κάμερον στην ηγεσία του κόμματος ακόμη και εντός της ημέρας.

Οπως μεταδίδει ο Guardian, σε περίπτωση απόσυρσης της Λίντσομ υπάρχουν τρία σενάρια:

1. Η Τερέζα Μέι μπορεί να γίνει πρωθυπουργός σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμα και μέσα στην ημέρα! 

2. Η Μέι μπορεί να ανακηρυχθεί αρχηγός του κόμματος των Τόρις, αλλά με τον Ντέιβιντ Κάμερον να παραμένει πρωθυπουργός ίσως για μερικές εβδομάδες ακόμα. 
3. Το κόμμα των Τόρις να αποφασίσει να τοποθετήσει άλλον υποψήφιο απέναντι στη Μέι. Αν συμβεί αυτό, σίγουρα θα είναι ο Μάικλ Γκόουβ, που ήρθε τρίτος.

Η εκλογή νέου Προέδρου του κυβερνώντος κόμματος και η ορκωμοσία νέου πρωθυπουργού είναι προυπόθεση για την προσφυγή της Βρετανίας στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας και την έξοδο της από την Ευρωπαική Ένωση. Προηγουμένως όμως πρώτα θα πρέπει η βρετανική Βουλή να εγκρίνει την απόφαση του δημοψηφίσματος με ψηφορία. Ο Ντέηβιντ Κάμερον είχε δηλώσει παραιτούμενος οτι η επίκληση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ πρέπει να γίνει από τον επόμενο Πρωθυπουργό. 

Οι σημερινές εξελίξεις στο κόμμα των τόριας με την παράιτηση της Λίντσαμ επιταχύνουν ενδεχομένως την αποχώρηση της βρετανίας από την Ε.Ε. την οποία οι αναλυτές τοποθετούσαν σε ένα τρίμηνο περίπου.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Λίντσομ είχε περάσει στην τελική ευθεία με την Τερέζα Μέι, νυν υπουργό Εσωτερικών και φαβορί για τη διαδοχή του Κάμερον.

H Λίντσομ, νωρίτερα σήμερα είχε δηλώσει ότι δέχεται επίθεση και βρίσκεται κάτω από τεράστια πίεση, ύστερα από τα όσα είχε υπονοήσει κατά της Τερέζα Μέι για το γεγονός ότι δεν είναι μητέρα.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman