ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Capital Controls: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές-Αναλήψεις 840 ευρώ το δεκαπενθήμερο

Tweet
Share
Tweet
Share

Συνολικά επτά βήματα που οδηγούν σε σταδιακή «χαλάρωση» των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες περιλαμβάνει η πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα (12/07/2016), μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η ελληνική πλευρά προτείνει επτά βήματα για την χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, με στόχο να βοηθηθούν κυρίως οι επιχειρηματίες. Η πιο βασική πρόταση, που έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα όλων, είναι να υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης 840€ ανά 15 μέρες. Αν δηλαδή κάποιος δεν πάρει τη μια εβδομάδα το ποσό των 420€ (που ισχύει σήμερα) να μπορεί να πάρει την επόμενη 840€.

Η πρόταση της ΤτΕ:

  • Άρση της απαγόρευσης της ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (το λεγόμενο «νέο χρήμα»)
  • Πλήρης άρση της απαγόρευσης πρόωρης αποπληρωμής δανείων
  • Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό
  • Μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό
  • Αύξηση των συναλλαγών μέσω πιστωτικής κάρτας στο εξωτερικό
  • Άνοιγμα σχεδόν όλων των sites αγορών από το εξωτερικό, ώστε «ξεκολλήσει», επιτέλους, το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce).

Τι γίνεται με τα εμβάσματα του εξωτερικού

Ένα εξίσου σημαντικό δεδομένο είναι ότι τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η ΤτΕ προσβλέπουν στη μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό αλλά και στη μείωση του κόστους που προκάλεσαν τα capital controls.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, αναμένεται να τροποποιήσει αποφάσεις της, οι οποίες θα προβλέπουν:

  • Αύξηση στα όρια υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250 χιλιάδες ευρώ ανά πελάτη / ανά μέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση της προηγούμενης ιστορικότητας (20.000 ανά πελάτη / ανά μέρα σήμερα). Στόχος να μην επηρεάζεται η συναλλακτική εικόνα των επιχειρήσεων με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό
  • Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, κάτι που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού
  • Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000€

Πλέον, το μόνο που απομένει είναι η απάντηση των Θεσμών απέναντι στο αίτημα της ΤτΕ, ώστε να «χαλαρώσουν» τα capital controls, τα οποία ταλανίζουν πολίτες και επιχειρήσεις εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman