ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μαξίμου: Τα δίνει όλα για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος

Tweet
Share
Tweet
Share

Αυτήν την εποχή στο Μαξίμου, οι προσδοκίες, είναι περισσότερες από τις βεβαιότητες. Το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ασκείται σε κινήσεις πολιτικής ακροβασίας, προκειμένου να συγκεντρωθεί η Συνταγματική Πλειοψηφία των 200 ψήφων, η οποία θα επιτρέψει την εφαρμογή του αναλογικού εκλογικού συστήματος που εισηγείται η κυβέρνηση από τις αμέσως επόμενες εκλογές. 

Όμως είναι φανερό ότι η πολιτική αριθμητική δεν βγαίνει.

Μέχρι στιγμής, μετά βίας συγκεντρώνονται 197 ψήφοι (ΣΥΡΙΖΑ- Αν.Ελλ, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων) για την ψήφιση της κατάργησης του «μπόνους» και την ψήφο στα 17, καθώς ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, όπως άλλωστε και η ΝΔ, εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας κινείται καιροσκοπικά, με βάση την «στρατηγική του δεύτερου κόμματος», προκειμένου να κατοχυρώσει τη θέση του, ως έτερου συστημικού πυλώνα.

Τον ευκρινή στόχο του ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε κατάσταση πολιτικής ευδιαθεσίας, όταν επιστρέφοντας από την Κίνα, είπε στους δημοσιογράφους επικαλούμενος τη ρήση του Μάο «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση»…

Μέχρι τις 20 Ιουλίου, οπότε αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος, το Μαξίμου θα εντείνει την πιεστική προσπάθεια πλαγιοκόπησης των όμορων κομματικών χώρων της Κεντροαριστεράς, καλλιεργώντας την εντύπωση ότι είναι διατεθειμένο να δεχθεί προτάσεις που θα καθιστούσαν αναλογικότερο το εκλογικό σύστημα, γεγονός που θα είχε αρνητικές συνέπειες στην κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση.

Υπηρετώντας αυτό το εγχείρημα, μετά τη συνάντηση με τον ανεξάρτητο βουλευτή Αχαΐας Ν. Νικολόπουλο, το πρωθυπουργικό επιτελείο μέσω διαρροών, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αποδεχθεί μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται η πληροφορία που διέτρεξε την ίδια στιγμή την πολιτική αγορά ότι θα συναινούσε και σε λελογισμένη διατήρηση του εκλογικού δώρου των πρόσθετων εδρών στο πρώτο κόμμα.

Και αυτό επειδή, αυτόχρημα, όχι μόνο θα έχανε την συναίνεση του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων, αλλά και επειδή επίσης, θα αντιμετώπιζε την ισχυρή αντίσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η Κεντρική Επιτροπή έχει αποφασίσει την κατάργησή του.

Υψηλές κυβερνητικές πηγές, εντείνουν τις πιέσεις ιδίως προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της προέδρου του Φώφης Γεννηματά, η οποία όπως αφήνουν να εννοηθεί είχε δώσει αρχικώς την συγκατάθεσή της, προτού τελικώς υποκύψει στις πιέσεις του ισχυρού εσωκομματικού διδύμου των Βενιζέλου- Λοβέρδου, οι οποίοι κατά τις ίδιες πηγές έχουν εγκλωβίσει την Χ. Τρικούπη σε άκαμπτες αρνήσεις και σε κατ΄ ουσίαν συμπόρευση με τη ΝΔ.

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman