ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Εκλογικός νόμος: Ο τακτικισμός του Μαξίμου δεν φέρνει αποτέλεσμα

Tweet
Share
Tweet
Share

Αυτήν την εποχή στο Μαξίμου, οι προσδοκίες, είναι περισσότερες από τις βεβαιότητες. Το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ασκείται σε κινήσεις πολιτικής ακροβασίας, προκειμένου να συγκεντρωθεί η Συνταγματική Πλειοψηφία των 200 ψήφων, η οποία θα επιτρέψει την εφαρμογή του αναλογικού εκλογικού συστήματος που εισηγείται η κυβέρνηση από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Όμως είναι φανερό ότι η πολιτική αριθμητική δεν βγαίνει.

Μακριά πολύ από το επιθυμητό όριο των 200 ψήφων που απαιτούνται για την εφαρμογή του από τις αμέσως επόμενες εκλογές ψηφίστηκε την Τρίτη επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νέο εκλογικό σύστημα, με τις βολιδοσκοπήσεις και τις πιέσεις ωστόσο προς την Κεντροαριστερά, να εντείνονται, ενόψει της κρίσιμης ονομαστικής ψηφοφορίας της 20 Ιουλίου.

Υπέρ του εκλογικού νόμου τάχθηκαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Ένωσης Κεντρώων που αριθμούν συνολικά 162 βουλευτές. Κατά της κυβερνητικής πρότασης ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που διαθέτουν συνολικά 101 έδρες. «Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ που έχει 15 βουλευτές ενώ επιφυλάχθηκε να ξεκαθαρίσει την στάση της στην Ολομέλεια η Χρυσή Αυγή η οποία αριθμεί 18 βουλευτές. Δεν τοποθετήθηκαν οι τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές οι οποίοι θα καθορίσουν τις επόμενες μέρες την στάση τους. Είναι φανερό ότι το πολιτικό κλίμα πολώνεται, επειδή ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, όπως άλλωστε και η ΝΔ, εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας κινείται καιροσκοπικά, με βάση την «στρατηγική του δεύτερου κόμματος», προκειμένου να κατοχυρώσει τη θέση του, ως έτερου συστημικού πυλώνα.

Στόχος η Κεντροαριστερά

Τον ευκρινή στόχο του ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε κατάσταση πολιτικής ευδιαθεσίας, όταν επιστρέφοντας από την Κίνα, είπε στους δημοσιογράφους επικαλούμενος τη ρήση του Μάο «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση»…

Μέχρι τις 20 Ιουλίου, οπότε αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος, το Μαξίμου θα εντείνει την πιεστική προσπάθεια πλαγιοκόπησης των όμορων κομματικών χώρων της Κεντροαριστεράς, καλλιεργώντας την εντύπωση ότι είναι διατεθειμένο να δεχθεί προτάσεις που θα καθιστούσαν αναλογικότερο το εκλογικό σύστημα, γεγονός που θα είχε αρνητικές συνέπειες στην κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση.

Υπηρετώντας αυτό το εγχείρημα, μετά τη συνάντηση με τον ανεξάρτητο βουλευτή Αχαΐας Ν. Νικολόπουλο, το πρωθυπουργικό επιτελείο μέσω διαρροών, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αποδεχθεί μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται η πληροφορία που διέτρεξε την ίδια στιγμή την πολιτική αγορά ότι θα συναινούσε και σε λελογισμένη διατήρηση του εκλογικού δώρου των πρόσθετων εδρών στο πρώτο κόμμα.

Και αυτό επειδή, αυτόχρημα, όχι μόνο θα έχανε την συναίνεση του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων, αλλά και επειδή επίσης, θα αντιμετώπιζε την ισχυρή αντίσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η Κεντρική Επιτροπή έχει αποφασίσει την κατάργησή του.

Η Φώφη κόβει τις γέφυρες

Υψηλές κυβερνητικές πηγές, εντείνουν τις πιέσεις ιδίως προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της προέδρου του Φώφης Γεννηματά, η οποία όπως αφήνουν να εννοηθεί είχε δώσει αρχικώς την συγκατάθεσή της, προτού τελικώς υποκύψει στις πιέσεις του ισχυρού εσωκομματικού διδύμου των Βενιζέλου- Λοβέρδου, οι οποίοι κατά τις ίδιες πηγές έχουν εγκλωβίσει την Χ. Τρικούπη σε άκαμπτες αρνήσεις και σε κατ΄ ουσίαν συμπόρευση με τη ΝΔ.

Με μια σκληρού ύφους ανακοίνωση η κυρία Γεννηματά άνοιξε διπλό μέτωπο, καταγγέλλοντας δικομματικές καντρίλιες με τη φράση: «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνεχίζουν και στο θέμα του εκλογικού νόμου το δικομματικό τους παιχνίδι. Κόντρα στην απαίτηση του λαού για εθνική συνεννόηση. Ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμα φορά. Οι τυχοδιωκτικές επιλογές και οι εκβιασμοί του κ. Τσίπρα δεν περνούν. Ο δε κ. Μητσοτάκης θα μας βρει απέναντί του σε κάθε προσπάθεια επαναφοράς του ληστρικού bonus των 50 εδρών».

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται πρόθυμη ακόμα και για κοινή εκλογική κάθοδο με το Ποτάμι, επανέφερε στο τραπέζι την πρόταση να ανασταλεί η διαδικασία και να ξεκινήσει συστηματικός διάλογος και με βάση τις προτάσεις του κόμματός της ξεκαθαρίζοντας : «σε κάθε περίπτωση αποσπασματικές ρυθμίσεις δεν πρόκειται να ψηφίσουμε από όπου κι αν προέρχονται. Τα διλήμματα είναι υπαρκτά αλλά αφορούν Τσίπρα και Μητσοτάκη. Τα παιχνίδια τέλος».

Ακολούθησε απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία σχολιάζει: «Μετά από τη στροφή 180 μοιρών στο θέμα του εκλογικού νόμου και την απόρριψη της πρότασης για απλή αναλογική, η κ. Γεννηματά προτείνει τώρα το πάγωμα της διαδικασίας ψήφισης του νόμου. Σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ επιλέγει το κρυφτό».

Στο ίδιο μήκος, η κυβέρνηση ερωτά: «Θα συνταχτεί στο πλευρό των συντηρητικών δυνάμεων και του κ. Μητσοτάκη ή θα στηρίξει το πάγιο αίτημα των προοδευτικών δυνάμεων για απλή αναλογική;».

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman