ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σχεδόν στο 50% του ΑΕΠ τα «φέσια» προς το Δημόσιο

Tweet
Share
Tweet
Share

Σχεδόν στο μισό ΑΕΠ της χώρας ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φορολογουμένων και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, καθώς διαμορφώνονται πλέον στο αστρονομικό ποσό των 88,88 δισ. ευρώ.

Όπως μετέδιδε και την Τρίτη το reporter.gr, από τα 88,8 δισ. ευρώ, τα 5,58 δισ. ευρώ αποτελούν «φρέσκες» οφειλές (δημιουργήθηκαν από τις αρχές του χρόνου), ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν παλαιό χρέος (έως 31-12-2015).

Ο Μάιος ήταν ένας από τους χειρότερους μήνες καθώς έμειναν απλήρωτοι φόροι 1,254 δισ. ευρώ, προκαλώντας προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία περιμένει χειρότερες μέρες λόγω της υπερφορολόγησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι δημιουργούν κάθε μήνα νέες οφειλές προς την εφορία πάνω από ένα δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων:

  • Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα (αυτά που δημιουργήθηκαν προ του 2016) χρέη ανέρχονται στο ποσό των 83,3 δισ. ευρώ. Εξ αυτών:
  • Περισσότερα από 8 δισ. ευρώ χρωστούν οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και οι δημοτικές επιχειρήσεις, περίπου 13 δισ. ευρώ οφείλουν πτωχευμένες επιχειρήσεις, που δεν πρόκειται να εισπραχθούν από το ελληνικό Δημόσιο, περισσότερα από 63 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα και περί τα 158 εκατ. ευρώ οφείλονται από «μαϊμού» εταιρείες και πλασματικούς ΑΦΜ.
  • Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο ανέρχεται στα 5,58 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι μεγαλύτερο, καθώς στα 5,58 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν συσσωρευθεί από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων, μη καταβολή μισθωμάτων, από καταπτώσεις εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων. 
  • Μόνο τον Μάιο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,25 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας, το ποσό σχεδόν διπλασιάστηκε από τον Απρίλιο του 2016.
  • Από το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος στο πρώτο πεντάμηνο του έτους εισπράχθηκαν 1,26 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος πρέπει να εισπραχθούν 2,05 δισ. ευρώ.
  • Από το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος εισπράχθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 697 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχει εισπραχθεί το 23% του νέου χρέους που έχει δημιουργηθεί. Μέχρι σήμερα πάντως έχει εισπραχθεί το 13% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Καθημερινή, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότιστο τέλος του έτους τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα ξεπεράσουν τα 95 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων, η ΓΓΔΕ έχει ξεκινήσει ήδη ένα ευρύ πρόγραμμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν γίνει κατασχέσεις ή πλειστηριασμοί στο 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων. Στο πλαίσιο αυτό ιδιωτική εταιρεία θα αναλάβει την αξιολόγηση της ποιότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman