ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Siemens:Πειθαρχική εξέταση για την αναβολή της δίκης με πρωτοβουλία Τσίπρα

Tweet
Share
Tweet
Share

Πρωτοβουλία για να προχωρήσει άμεσα η εκδίκαση των υποθέσεων Siemens ανέλαβε η κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλο και ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens.

 

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα μεταβεί σήμερα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και θα ζητήσει από την Εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ' απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.

Το απόγευμα της Τετάρτης, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου διέταξε τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν παραλήψεις ή ευθύνες που οδήγησαν στην επ’ αόριστον αναβολή της δίκης για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

«Παρακαλούμε να διενεργήσετε άμεσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση», αναφέρει στην έγγραφη παραγγελία της η κ. Δημητρίου, αναθέτοντας την έρευνα στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαϊρη.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης παρέδωσε στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου την υπηρεσιακή αλληλογραφία μεταξύ του μεταφραστικού του υπουργείου Εξωτερικών και της Εισαγγελίας Εφετών για το βούλευμα της Siemens.

Και η κόντρα καλά κρατεί

Η κόντρα για το φιάσκο της υπόθεσης Siemens συνεχίζεται με πηγές της Εισαγγελίας Εφετών να απαντούν στις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκαν μετά από την χτεσινή επ’ αόριστον αναβολή της δίκης.

Πηγές της Εισαγγελίας Εφετών διέρρεαν ότι οι κλήσεις επιδόθηκαν στους κατηγορούμενους χωρίς την ολοκληρωμένη μετάφραση για να διακοπεί ο χρόνος των παραγραφών.

Πιο συγκεκριμένα, οι επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών επισημαίνουν πως δεν υπήρξε εμπρόθεσμη παράδοση όλων των αποσπασμάτων του βουλεύματος που ζητήθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών πριν αρχίσει η δίκη της Siemens τον Νοέμβριο του 2015 καθώς οι μεταφράσεις παραδόθηκαν τον Μάιο του 2016 ενώ η δίκη είχε αρχίσει, όπως λένε στο Εφετείο.

Την ίδια ώρα, οι ίδιες πηγές της Εισαγγελίας επισημαίνουν ότι προχώρησε στον προσδιορισμό της δίκης χωρίς της γερμανικές και γαλλικές μεταφράσεις ώστε να προχωρήσει σε επιδόσεις κλήσεων σε δίκη και έτσι να διακόψει το χρόνο των παραγραφών. Αυτό, άλλωστε, ορίζει και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, που προβλέπει ότι η παραγραφή αναστέλλεται μετά την επίδοση κλήσης ή κλητηρίου θεσπίσματος.

Κατά την άποψη που φαίνεται να επικράτησε στην Εισαγγελία Εφετών, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν θα δεχόταν τις όποιες ενστάσεις των κατηγορουμένων περί ακυρότητας της επίδοσης. Όπως μάλιστα αναφέρουν πηγές του Εφετείου, η Εισαγγελίας είχε «απόλυτη βεβαιότητα» πως οι ενστάσεις θα απορρίπτονταν καθώς υπήρχε προηγούμενο με δίκη Τούρκων υπηκόων, κατηγορούμενων για υπόθεση τρομοκρατίας. Τότε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε ανάλογες ενστάσεις κρίνοντας πως δεν απαιτείται επίδοση μεταφρασμένου βουλεύματος εφόσον προηγήθηκαν απολογίες στον ανακριτή.

Να σημειωθεί πως με την χθεσινή του απόφαση το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε πως η μη παράδοση μεταφρασμένου βουλεύματος συνιστά ακυρότητα ενώ αποδέχθηκε πλήρως τις αιτιάσεις των συνηγόρων των αλλοδαπών κατηγορουμένων της SIEMENS πως με το βούλευμα διαφοροποιήθηκαν κάποιες κατηγορίες σε σχέση με αυτές για τις οποίες απολογήθηκαν στους ανακριτές οι Γερμανοί κατηγορούμενοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γαλλοελβετός κατηγορούμενος δεν έχει απολογηθεί καν στους ανακριτές που χειρίστηκαν την υπόθεση της «8002».

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman