ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ανακτά τον έλεγχο της Τουρκίας ο Ερντογάν- Τουλάχιστον 190 νεκροί από τις συγκρούσεις

Tweet
Share
Tweet
Share

Ανακτά τον έλεγχο στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογά, έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής εκ μέρους των ενόπλων δυνάμεων. Η Τουρκία βρέθηκε για αρκετές ώρες στα πρόθυρα της εμφύλιας σύρραξης καθώς ουδείς μπορούσε με ασφάλεια να προβλέψει πως θα εξελιχθεί η σύγκρουση για την εξουσία, αλλά λίγο μετά τις 02:00 τα ξημερώματα άρχισαν να επικρατούν οι υποστηρικτές της κυβέρνησης. Ωστόσο, τραγικός απολογισμός των συγκρούσεων που έλαβαν χώρα στη διάρκεια αυτών των ωρών είναι τουλάχιστον 190 νεκροί και περισσότεροι από 1.100 τραυματίες.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο στρατηγός Umit Dundar, οι νεκροί είναι 47 πολίτες, 41 αστυνομικοί, 2 στρατιώτες και 104 πραξικοπηματίες.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως κατέλαβε την εξουσία για να αποκαταστήσει την δημοκρατική τάξη. «Η πολιτική εξουσία κατάργησε το λαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα», αναφερόταν σε ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες υποστηριζαν θα ανοίξουν το δρόμο για τη σύνταξη συντάγματος που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φυλετικών, θρησκευτικών ή γλωσσικών διαφορών.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν απηύθυνε διάγγελμα στον τουρκικό λαό στον αέρα τηλεοπτικού δικτύου, μέσω κινητού τηλεφώνου, πιθανότατα από περιοχή στη νοτιοδυτική Τουρκία κοντά στην Αλικαρνασσό.

«Οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια», ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν θα πετύχουν τον στόχο τους.

Ο Ερντογάν είπε πως πρόκειται για «απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων» και ότι «με την απάντηση που θα δώσει ο λαός, θα δοθεί η δέουσα απάντηση». 
Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος βρισκόταν σε πτήση ζητώντας άσυλο στο Βερολίνο, κάτι που η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε, καθώς και από άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο αεροσκάφος για περίπου 6 ώρες.

Ωστόσο, στη συνέχεια, η πλάστιγγα έγειρε προς το μέρος του, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και να γίνει δεκτός ως ήρωας από χιλιάδες υποστηρικτές του. Πολίτες, ανταποκρινόμενοι στο προσκλητήριο Ερντογάν βγήκαν στους δρόμους ενώ και οι ιμάμηδες καλούσαν τους πιστούς να αψηφίσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σε διάγγελμα που έδωσε μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδος μίλησε για προδοσία και είπε ότι όσοι διοργάνωσαν το πραξικόπημα ή συμμετείχαν σε αυτό θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα». Συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπήρξε μια κινητικότητα μετά το μεσημέρι μέσα στις ένοπλες δυνάμεις. Υπήρξε μια προσπάθεια παρέμβασης στην ενότητα του κράτους μας. Υπήρξε μια προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας. Είχαν καταφέρει μετά από μια προσπάθεια 40 ετών να βρίσκονται στις δομές του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων. Είναι προδοσία εναντίον του κράτους και θα πληρώσουν βαριά το τίμημα».

Το πρωί του Σαββάτου, οι στρατιωτικοί που έχουν συλληφθεί ανέρχονται στους 1.563.

Ωστόσο, η τάξη στην Τουρκία δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, καθώς υπάρχουν στρατιωτικοί θύλακες αντίστασης, κυρίως στην Αγκυρα, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται να διαχειρίζεται την κατάσταση από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου προσγειώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman