ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Η Δύση γνώριζε από καιρό…

Tweet
Share
Tweet
Share

Απομονωμένος σε μια ορεινή περιοχή της αμερικανικής Πολιτείας της Πενσυλβάνιας ο Φετουλάχ Γκιουλέν στον οποίον από την πρώτη στιγμή ο Τ. Ερντογάν επέρριψε την ευθύνη του αποτυχημένου πραξικοπήματος έσπευσε να λάβει αποστάσεις καταδικάζοντας την νυχτερινή επιχείρηση ανατροπής του Τούρκου πρωθυπουργού.

 

«Υπέφερα από πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα τα 50 τελευταία χρόνια και βρίσκω συνεπώς ιδιαίτερα προσβλητικό το να κατηγορούμαι ότι έχω οποιαδήποτε σχέση μ' αυτή την απόπειρα. Αρνούμαι κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Γκιουλέν.

γκιουλεν

«Καταδικάζω με τους πιο κατηγορηματικούς όρους την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία» είπε ο 75χρονος ιμάμης, προσθέτοντας: «Η άνοδος μιας κυβέρνησης στην εξουσία δεν πρέπει να γίνεται παρά μόνο έπειτα από μια ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία».  

Μία ημέρα πριν ξεσπάσει η αποστασία, η Τουρκία είχε ζητήσει την έκδοση του, άλλοτε  πνευματικού μέντορα του Ρ.Τ. Ερντογάν.

Ο Γκιουλέν στο παρελθόν εκτελούσε τα θρησκευτικά καθήκοντα του ιμάμη αλλά με την πάροδο του χρόνου απέκτησε ισχυρή οικονομική δύναμη και πολιτική επιρροή .

Στην προσπάθεια του να ανατρέψει τον πάλλε συνεργάτη και νυν ορκισμένο εχθρό του  Ερντογάν , ταρακούνησε την πολιτική επικαιρότητα ολόκληρου του πλανήτη.  

Η κατάσταση στη γειτονική χώρα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, πόσο μάλλον  από τη στιγμή που Ερντογάν που έχει διχάσει την κοινωνία, ήταν αποφασισμένος να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο αν υπό ασφυκτικές καταστάσεις ωθούνταν έξω από το πολιτικό παιχνίδι της Τουρκίας.

Ένα προαναγγελθέν Πραξικόπημα

Θα πρέπει ωστόσο, να σημειωθεί, ότι με βάση δημοσιεύματα έγκυρων ξένων πρακτορείων , η είδηση του πραξικοπήματος δεν αποτελεί καινούργιο νέο καθώς αμφότερες οι ιστοσελίδες Foreign Affairs και Newsweek με αναλυτικές απόψεις περιέγραφαν  ήδη από την Άνοιξη λεπτομερώς πως και πότε  μια ανατροπή του Τουρκικού καθεστώτος θα μπορούσε να γίνει εφικτή. Το πιθανότερο είναι να υπήρχε πληροφόρηση εκ των έσω λαμβάνοντας υπόψιν ότι η βασικότερη πηγή πληροφοριών των δύο μέσων είναι η ίδια η Αμερικανική κυβέρνηση.

Η επόμενη μέρα βρίσκει την Κύπρο και την παραμεθόριο αντιμέτωπες ξανά με την Τουρκική αβεβαιότητα, καθώς σε περίοδο κρίσης οι διεθνής συνθήκες δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά ένα κομμάτι χαρτί .

Ακόμη η Τουρκία δεν έχει απομακρυνθεί από μια γενικευμένη κρίση αφού στρατός, πολίτες και αστυνομία έχουν αντικρουόμενες απόψεις και έχουν βυθιστεί σε μια βαθιά νευρικότητα και σύγχυση. Στις τάξεις του στρατεύματος, επικρατεί αναβρασμός από τις κινήσεις Ερντογάν, ο οποίος έχει καταφέρει να ανοίξει ταυτόχρονα μέτωπα με όλους τους γείτονες, γεγονός που τον υποχρέωσε να σπεύσει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία και το Ισραήλ και να μεταβάλλει στάση στο ζήτημα του ISIS τον οποίο στήριξε με κάθε μέσο.    

Αναπόφευκτα, η νέα κατάσταση που δεν έχει ακόμα γίνει ξεκάθαρη θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη μοίρα του πολέμου που μαίνεται στη Μέση Ανατολή, το προσφυγικό πρόβλημα, καθώς και τις εσωτερικές εξελίξεις με το κράτος των Κούρδων με τους οποίους ο Ερντογάν βρίσκεται σε πόλεμο, αλλά και τις σχέσεις της χώρας με την Ε.Ε.

Ηλίας Χατζηδημητρίου

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman