ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γ. Κατρούγκαλος: Δεν θα περικοπεί ο 13ος και 14ος μισθός

Tweet
Share
Tweet
Share

Δεν υπάρχει περίπτωση να περικοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μέσω της συνέντευξης που παραχωρεί στο Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι αυτό το ζήτημα είναι εκτός της ατζέντας της διαπραγματεύσης. Αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Κατρούγκαλος ορίζει τους άξονες της διαπραγμάτευσης, που είναι η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έχει θέσει η κυβέρνηση, και οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος, που τέθηκαν από τους δανειστές.

 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα αύξησης του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων, ο υπουργός Εργασίας απαντά ότι απ' ό,τι φαίνεται κάτι τέτοιο δεν είναι εκτός της ιδεοληπτικής αντίληψης του ΔΝΤ. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι στην Ελλάδα κανείς- ούτε οι εργοδότες- θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά αυτά, εκφράζοντας την άποψη ότι η στρατηγική του ΔΝΤ θα απομονωθεί και θα ηττηθεί, όπως συνέβη και στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, υπογραμμίζει ότι επιδίωξη είναι να συμφωνείται, όπως στο παρελθόν, με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι με κρατική απόφαση, όπως επιβλήθηκε από τα προηγούμενα μνημόνια.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο υπουργός Εργασίας σχολιάζει ότι ο συνδικαλιστικός νόμος είναι δεκτικός μικρών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του και της αντιμετώπισης κακών πρακτικών εφαρμογής του, δεδομένου ότι ψηφίστηκε το 1982. Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος, μέσω της συνέντευξής του στο Πρακτορείο, τάσσεται υπέρ της απλής, άδολης, ανόθευτης αναλογικής.

Κύριε υπουργέ, έχετε δηλώσει επανειλημμένως ότι στόχος της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Πιστεύετε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί;

Για να επιτευχθεί, επιδιώκουμε αφενός τη συγκρότηση ενός εθνικού μετώπου διαπραγμάτευσης, ξεκινώντας από τους κοινωνικούς εταίρους και αφετέρου τη στήριξη στα διεθνή και ευρωπαϊκά στηρίγματα της χώρας, αλλά και όλους όσοι υποστηρίζουν τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας.


Γιατί η έκβαση της διαπραγμάτευσης δεν αφορά μόνο τη χώρα, αλλά τη γενική κατεύθυνση των εργασιακών σχέσεων στην Ευρώπη. Πρόκειται για τη θεμελιώδη επιλογή ανάμεσα στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τη γενικευμένη απορρύθμιση, που ευαγγελίζεται το ΔΝΤ. Θεωρώ ότι η στρατηγική του τελευταίου θα απομονωθεί και θα ηττηθεί, όπως συνέβη και στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.

Έχει πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θέμα μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού;

Όχι. Ούτε θα δεχθούμε να συζητηθούν παρόμοια θέματα, γιατί είναι εκτός της ατζέντας της διαπραγμάτευσης, όπως αποτυπώνεται στη συμφωνία του Ιουλίου και που περιλαμβάνει μόνο τρεις άξονες: Επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έχουμε θέσει εμείς και ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικό νόμο, που τέθηκαν από τους δανειστές μας.

Τι θα ισχύσει με τον κατώτατο μισθό;

Επιδιώκουμε να συμφωνείται, όπως στο παρελθόν, με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι με κρατική απόφαση, όπως επιβλήθηκε από τα προηγούμενα μνημόνια.

Έχετε χαρακτηρίσει το ΔΝΤ ως τον ακραίο παίκτη της διαπραγμάτευσης. Έχει τεθεί θέμα αύξησης του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων;

Η διαπραγμάτευση δεν έχει ακόμη επίσημα ξεκινήσει, γιατί αναμένεται ως εναρκτήριο λάκτισμά της η παράδοση του πορίσματος της επιτροπής ειδικών, που έχει συγκροτηθεί.Φαίνεται, όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εκτός της ιδεοληπτικής αντίληψης του ΔΝΤ. Στην Ελλάδα, όμως, κανείς- ούτε οι εργοδότες- θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά αυτά. Για το λόγο τούτο, θεωρώ ότι το Ταμείο θα απομονωθεί και θα χάσει και στο σημείο αυτό.

Τι εκτιμάτε ότι πρέπει να αλλάξει στο καθεστώς που ισχύει για τις απεργίες, τη διαιτησία και τα συνδικάτα;

Το δικαίωμα στην απεργία πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, πάση θυσία, ως το έσχατο όπλο των εργαζομένων. Η διαιτησία, επίσης, προβλέπεται από το Σύνταγμα μας, ακόμη και ως προς το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής σε αυτήν, όπως έκρινε, πριν από λίγο καιρό και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Είναι αλήθεια ότι τα συνδικάτα πρέπει να βρουν τρόπους ενίσχυσης της αντιπροσωπευτικότητάς τους, ιδίως μεταξύ των νέων, των γυναικών και όσων εργάζονται με ατυπικές μορφές εργασίας. Αυτό, όμως, είναι πρωταρχικά καθήκον των ίδιων και της κοινωνίας, λιγότερο του νομοθέτη. Βεβαίως, δεδομένου ότι ο συνδικαλιστικός νόμος ψηφίστηκε το 1982, είναι δεκτικός μικρών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του και της αντιμετώπισης κακών πρακτικών εφαρμογής του».

Πιστεύετε ότι το πόρισμα που θα συντάξει η διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων, θα ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις; Επίσης, ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει, από τις επαφές σας με τους κοινωνικούς εταίρους;

Η Επιτροπή απαρτίζεται από ειδικούς υψηλού κύρους. Αν και τα θέματα της διαπραγμάτευσης είναι βαθύτατα πολιτικά, θέλω να πιστεύω ότι, αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι από τους ειδικούς, θα βασίσουν τις προτάσεις τους στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, στο οποίο θέλουμε να επιστρέψουμε.

Η εικόνα που έχω από τις συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, είναι ιδιαίτερα θετική. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα αποτυπωθεί και σε μία κοινή δήλωση τους, που θα αποτελεί τη βάση διαμόρφωσης της εθνικής θέσης διαπραγμάτευσης.

Η κυβέρνηση έχει ανοίξει τον διάλογο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ποια είναι η θέση σας για το συγκεκριμένο ζήτημα;

Είμαι ανέκαθεν και από θέση αρχής υπέρ της απλής, άδολης, ανόθευτης αναλογικής». Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει προαναγγείλει νέα νομοθετική ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Πείτε μας τι σχεδιάζει το υπουργείο και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα.

Έχουμε διάφορες σκέψεις, αλλά θα αποκρυσταλλωθούν, μετά το Σεπτέμβρη, αφού συζητηθούν και με τους δανειστές. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη, πάντως, η επανένταξη χιλιάδων ανθρώπων στο ασφαλιστικό σύστημα, οι οποίοι αποβλήθηκαν βίαια από αυτό, λόγω της κρίσης.

Πρόσφατα, δηλώσατε ότι εξετάζονται αντισταθμιστικά μέτρα για τη στήριξη των συνταξιούχων που χάνουν το ΕΚΑΣ, όπως ελάφρυνση στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ ή στον ΕΝΦΙΑ. Έχουν γίνει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Έχετε συναντηθεί με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών;

Πρέπει πρώτα από όλα να θυμίσω ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ δεν ήταν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης για το νέο ασφαλιστικό, είχε αποφασιστεί ήδη από τον Ιούλιο, με ψήφους και της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού, αφού είχε προαναγγελθεί με το e-mail Χαρδούβελη. Για το μέλλον, θεσπίσαμε στη θέση του την εθνική σύνταξη, που παρέχει πληρέστερη προστασία από τον κίνδυνο της φτώχειας, χωρίς έλεγχο εισοδημάτων.

Επειδή, όμως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ανακουφίσουμε αυτούς που το χάνουν σήμερα, έχουν γίνει πράγματι πολλές επαφές με τους συναρμόδιους υπουργούς, ορισμένες υπό την προεδρία του ίδιου του πρωθυπουργού, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα. Ήδη, κοστολογούνται εναλλακτικές προτάσεις και οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman