ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η αξιολόγηση επί τάπητος με την επίσκεψη Μοσκοβισί

Tweet
Share
Tweet
Share

Παρέλαση κορυφαίων αξιωματούχων καταγράφεται αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα με αιχμή την επόμενη αξιολόγηση και το θέμα του χρέους.

Πρώτος φτάνει σήμερα ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί που ξεκινά τις επαφές του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.Ακολουθεί ο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου που αναμένεται στην Αθήνα τις επόμενες μέρες.

Στο επίκεντρο και των δύο επισκέψεων αναμενεται να βρεθεί το πώς θα γίνει γρήγορα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο Μεσοπρόθεσμο 2018-2020 αλλά και το θέμα του χρέουςκαθώς μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει βάσει της συμφωνίας του Μαΐου να ληφθούν τα πρώτα άμεσα μέτρα και να ολοκληρωθεί η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων που θα αποτελέσει και κριτήριο για την τοποθέτηση τιυ Δ.Ν.Τ.

«Το Eurogroup δεσμεύθηκε στις 25 Μαΐου να εξετάσει το θέμα για πιθανή ελάφρυνση του χρέους, βάσει της αναθεωρημένης έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Δεν θέλω να κάνω εκτιμήσεις τώρα για το αποτέλεσμα. Είμαι αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ θα σεβαστεί την απόφαση του Eurogroup. Βεβαίως θα υπάρξουν προκλήσεις ως προς τις συνομιλίες για τα μέτρα του χρέους το φθινόπωρο. Ελπίζω ότι όλα τα μέρη θα έρθουν στις διαπραγματεύσεις με ανοικτό μυαλό και επιθυμία για συμβιβασμό. Ελπίζω ότι θα φθάσουμε σε ένα έξυπνο και αμοιβαία επωφελή συμπέρασμα για αυτό το θέμα τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στο ΜΝΙ πριν λίγες μέρες.

Παντως με τον Ευρωπαίο Επίτροπο η ελληνική πλευρά θα θέσει και το θέμα των πλεονασμάτων αλλά και των εργασιακών. Εν όψει της κατάθεσης του νεου μεσοπρόθεσμου Η ελληνική πλευρά, κυβέρνηση αλλά και αντιπολίτευση όπως και η ΤτΕ θεωρουν τη συνέχιση των «γιγαντιαίων» πρωτογενών πλεονασμάτων καταστροφική.

«Ο στόχος για 3,5% το 2018 είναι άπαξ, καμία οικονομία, όσο καλή κι αν είναι, δεν μπορεί να τον επαναλάβει για δεύτερη και τρίτη συνεχόμενη φορά» αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές που ωστοσο στα εργασιακά εμφανίζονται διατεθειμένες να ανοίξουν πολλα ζητήματα στα θέματα του συνδικαλιστικού νόμου αλλα ταυτόχρονα να πιέσουν με αποφασιστικότητα στο μέτωπο της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman