ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«Φωτιά» στους φορολογούμενους βάζουν τα εκκαθαριστικά της Εφορίας

Tweet
Share
Tweet
Share

Το πρώτο κύμα των νέων επιβαρύνσεων στο μέτωπο των άμεσων φόρων άρχισαν να νιώθουν εκατομμύρια φορολογούμενοι τους οποίους «καίνε τα εκκαθαριστικά της Εφορίας, με τον μέσο φόρο των χρεωστικών σημειωμάτων να διαμορφώνεται σε 1.514 ευρώ έναντι 1.310 πέρυσι.

Η σύγκριση με τα περσινά στοιχεία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Το πρώτο κύμα έξτρα άμεσων φόρων σε μια κοινωνία η οποία έχει προ πολλού εξαντλήσει τα όρια της φοροδοτικής της ικανότητας έχει ήδη εκδηλωθεί και δεν βρισκόμαστε παρά μόνο στην αρχή.

Πέρυσι, όπως αναφέραμε, περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, με την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων, εκλήθησαν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 3,295 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος είχε διαμορφωθεί σε 1.310 ευρώ.

Φέτος, τον ίδιο λογαριασμό -3,293 δισ. ευρώ με βάση τις εκκαθαρισμένες δηλώσεις έως χθες- καλούνται να τον πληρώσουν 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι, με τον μέσο φόρο να ανέρχεται στα 1,514 ευρώ.

Στο φόντο των τσουχτερών χρεωστικών σημειωμάτων προστίθεται και η αύξηση των προκαταβολών φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες καθώς και η ακύρωση της έκπτωσης 30% στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης πέρυσι το καλοκαίρι που δεν παρακρατήθηκε από μισθωτούς και συνταξιούχους για τους πρώτους μήνες του 2015 και αποτυπώνεται στα φετινά ραβασάκια.

Βέβαια, τα φετινά εκκαθαριστικά θα μοιάζουν με... όαση για εκατομμύρια φορολογούμενους του χρόνου, όταν θα εφαρμοστούν στα φετινά εισοδήματα οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, οι οποίες ψηφίστηκαν με στόχο αύξηση των εσόδων κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Μένει να φανεί αν η προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων θα επιβεβαιωθεί, ή η νέα φορολογική επιδρομή θα μετουσιωθεί σε πρόσθετη διεύρυνση των ληξιπρόθεσμων χρεών και φοροδιαφυγή.

Έπεται ένα τσουνάμι φόρων στα φετινά εισοδήματα που θα εκδηλωθεί του χρόνου τέτοια εποχή ενώ μεσολαβεί η κεραμίδα του ΕΝΦΙΑ εντός των επομένων εβδομάδων.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman