ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αλλαγές στις τράπεζες με το ΤΧΣ ακέφαλο

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι καταιγιστικές εξελίξεις που δρομολογούνται στο τραπεζικό σύστημα με τις αλλαγές στις διοικήσεις δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το πώς θα διαμορφωθεί συνολικά το οικονομικό τοπίο στη χώρα την επόμενη μέρα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παραπέμποντας και στο τι συνέβη με το ζήτημα του Χρήστου Παπαδόπουλου που τελικά δεν πήγε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ" title="ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑ" >Πειραιώς, επισημαίνουν ότι πλέον οι καταλυτικές παρεμβάσεις του SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) αποδεικνύουν ότι ο έλεγχος βρίσκεται αλλού. Ωστόσο θέτουν και ζητήματα νομιμότητας καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι και ο βασικός μέτοχος τραπεζών όπως η ΠΕΙΡΑΙΩΣ, είναι και επισήμως από ακέφαλο μετά και την τυπική αποχώρηση στις 18/7 των παραιτηθέντων μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου, δηλαδή του διευθύνοντος συμβούλου Α. Ξενόφου, του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Γ. Κουτσού και του εκπροσώπου της ΤτΕΑν. Γάγαλη.

Επισημαίνουν ότι μόνο εφόσον αντικατασταθούν οι τρεις και διαμορφωθεί νέο Εκτελεστικό Συμβούλιο που θα εισηγείται προς το Γενικό Συμβούλιο θα μπορεί να ληφθούν αποφάσεις, ιδιαίτερα αυτές που έχουν κομβική σημασία όπως η θρυλούμενη αντικατάσταση της Λούκας Κατσέλη στην προεδρία της Εθνικής τράπεζας, την οποία έχει ζητήσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δε λείπουν και κριτικές αναφορές περί μετάβασης σε μια εποχή όπου πλέον hedge funds ελέγχουν συστημικές τράπεζες στην Ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι το fund του John Paulson ελέγχει το 20%-25% της Πειραιώς και θέλει να πάρει τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας, που είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα με ενεργητικό που να ξεπερνά τα 300 δις ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman