ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λιου: Να συζητηθεί γρήγορα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Tweet
Share
Tweet
Share

Την ανάγκη να συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες γρήγορα το θέμα του ελληνικού χρέους με το ΔΝΤ, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ενώ τόνισε ότι η βιωσιμότητά του αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Λιου έπειτα από συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, η αναδιάρθρωση του χρέους είναι «κλειδί» για την Ελλάδα. «Το μείγμα πολιτικής μπορεί να διαφέρει», σημείωσε.

Όπως επεσήμανε, η πρόοδος της Ελλάδας είναι τεράστια σε σχέση με πέρυσι, αλλά απαιτείται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεσομακροπρόθεσμα για να επιστρέψουν οι επενδύσεις.

«Κατανοώ πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν για την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις όπως αυτές στο ασφαλιστικό και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», σημείωσε.

«Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί», είπε και προσέθεσε ότι μπροστά υπάρχουν νέες προκλήσεις όπως το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Αναφορικά με το Brexit, ο κ. Λιου σημείωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να εργαστούν με τους εταίρους στη σχετική μεταβατική περίοδο

Ο Τζακ Λιού μάλιστα σημείωσε ότι μεταβαίνει στη σύνοδο των G20, όπου πρέπει να συζητηθούν πολιτικές με έμφαση στην ανάπτυξη. «Εμείς θα ενθαρρύνουμε φαρέτρα πολιτικών που θα ευνοούν την ανάπτυξη», τόνισε.

Τσακαλώτος: Ο Τζακ Λιού μεταβαίνει στους G20 ως φίλος της Ελλάδας

«Με τον Τζακ Λιου έχουμε συζητήσει πολλές φορές, έχει δώσει συμβουλές και έχει προσπαθήσει να επηρεάσει τα πράγματα για να βρεθούν λύσεις στο θέμα του προγράμματος αλλά και στο χρέος», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντηση με τον Τζακ Λιού.

«Η απόφαση του πρόσφατου Eurogroup ήταν σημαντική γιατί άλλαξε το πλαίσιο στις συζητήσεις για το χρέος», υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος. «Πλέον συζητάμε τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει και όχι αν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε αναφορά στη διαπίστωση του Αλέξη Τσίπρα ότι μετά το Brexit δεν πρέπει να μιλάμε αφηρημένα για λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη, αλλά για μια Ευρώπη που είναι πιο αποτελεσματική σε θέματα, όπως το κοινωνικό κράτος.

Σημείωσε ότι ο Τζακ Λιού μεταβαίνει στους G20, όπου υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία και την Ελλάδα και εκτίμησε ότι ο αμερικανός υπουργός θα πάει εκεί ως «φίλος της Ελλάδας», επηρεάζοντας θετικά για τις συζητήσεις που αφορούν το ελληνικό χρέος.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman