ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τελευταία μέρα για πληρωμή φόρου εισοδήματος χωρίς πρόστιμο

Tweet
Share
Tweet
Share

Φεύγει ο Ιούλιος και μαζί του και η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης από τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία έχουν βεβαιωθεί, για περίπου 3,3 εκατ. φορολογούμενους, 3,6 δισεκατομμύρια ως φόρος εισοδήματος, άρα δηλαδή γύρω στα 1600 ευρώ έκαστος. Σήμερα, θα πρέπει στα Ταμεία -καθώς λήγει η προθεσμία για την πρώτη δόση- να καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ.  Ωστόσο με δεδομένη την εισπραξιμότητα που έχει υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών, και είναι στο 75%, στα κρατικά ταμεία από τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος θα μπουν τουλάχιστον 900 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι η πληρωμή της πρώτης δόσης σήμερα γίνεται χωρίς πρόστιμο καθώς εφόσον  καθυστερήσει ο φορολογούμενος κι επιλέξει εκπρόθεσμη πληρωμή θα πρέπει να καταβάλει και το σχετικό «πέναλτι». Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 30 χιλιάδες ευρώ και οι αγρότες καλούνται να βάλουν φέτος πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη λόγω των αλλαγών στους συντελεστές.
Η πορεία των πληρωμών της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος μεταξύ άλλων θα καταδείξει αν θα συνεχιστεί η ικανοποιητική πορεία των φορολογικών εσόδων που έχει καταγραφεί το πρώτο εξάμηνο του έτους και αν θα πιαστούν οι εισπρακτικοί στόχοι του νέου μνημονίου.
Επίσης σήμερα λήγει και η προθεσμία για την απόδοση του ΦΠΑ από επιχειρήσεις και μικρομεσαίους. Στον ΦΠΑ που θα αποδώσουν περιλαμβάνονται και τα έσοδα από τον αυξημένο για ένα μήνα συντελεστή 24% (από 23%) που θεσπίστηκε την 1η Ιουνίου. Επίσης, περιλαμβάνονται τα έσοδα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη δεύτερη φουρνιά νησιών του Αιγαίου που επίσης πραγματοποιήθηκε τη 1η Ιουνίου.
Τέλος μέχρι τέλος του Αυγούστου αναμένεται να φορτωθούν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η πέμπτη και τελευταία τον Ιανουάριο 2017.
Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: reporter.gr
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman