ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Επικουρικές: «Καμπανάκι» για τον πρώτο γύρο των περικοπών-Από 8-10% ο πέλεκυς

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Νέο βαρύ φορτίο, κατά τα φαινόμενα χωρίς αντίκρυσμα, αναμένεται να κουβαλήσουν χιλιάδες συνταξιούχοι καθώς θα δουν την επικουρική σύνταξή τους να μειώνεται από 8-10%.

Από αύριο, 2 Αυγούστου, αρχίζει ο νέος γύρος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις μέσα από τον επαναϋπολογισμό κύριων και επικουρικών σε εφαρμογή του νέου νόμου για το ασφαλιστικό. Οι περικοπές θα γίνουν στις περιπτώσεις εκείνες που το μικτό άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ και θα λαμβάνονται υπ’ όψιν τα ποσά των συντάξεων που χορηγούνται στους δικαιούχους από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος - αναπηρίας - θανάτου).

Σε αυτό το ποσό του αθροίσματος συμπεριλαμβάνονται οι εισφορές της υγειονομικής περίθαλψης, η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων, καθώς και η ειδική εισφορά επικουρικής ασφάλισης που προβλέπει ο ν. 3986/2011. Αντίθετα, δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν τα μερίσματα και τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών των ασφαλιστικών ταμείων, σε αυτόν τον πρώτο γύρο των περικοπών περίπου 15.000 συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις στις επικουρικές από 8% - 10%.

Σε ποιους θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς

Οι μεγάλοι χαμένοι αυτών των πρώτων περικοπών που θα αρχίσουν από αύριο θα είναι κυρίως οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι τραπεζοϋπάλληλοι και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Οι μειώσεις του πρώτου γύρου αφορούν τα ταμεία: ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΠ-ΟΤΕ, ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ, ΤΕΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΕΑΙΓΕ (ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί), ΤΕΑΠ - ΕΡΤ και ΕΛΕΜ (είναι το ταμείο των υπαλλήλων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας). Τα ταμεία αυτά λόγω του καταστατικού τους είχαν συγκεκριμένα ποσοστά αναπλήρωσης και αυτή η πρόβλεψη των καταστατικών διευκολύνει σήμερα τον γρήγορο επανακαθορισμό των επικουρικών συντάξεων.

Οι μειώσεις στις επικουρικές θα αφορούν το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης που θα υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ μικτά, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 1.120 ευρώ καθαρά. Από αυτό το ποσό και πάνω θα πέφτει το «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις.

Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού θα είναι διαφορετικές μεταξύ των ταμείων, επειδή δεν είχαν όλα τα επικουρικά τα ίδια ποσοστά αναπλήρωσης.

Για παράδειγμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι που ήταν ασφαλισμένοι στο ΤΕΑΔΥ δεν θα δουν μεγάλες μειώσεις επειδή το ποσοστό αναπλήρωσης των συνάξεών τους ήταν στο 20% για όσους είχαν 35 χρόνια προϋπηρεσίας. Αντίθετα, όσοι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα οι συνταξιούχοι του ΤΑΔΚΥ (ταμείο πρώην δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων), είχαν μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης, αυτοί θα δουν και τις μεγαλύτερες μειώσεις από τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων.

Τι μαρτυρούν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας

Σύμφωνα με την εκτίμηση των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, από τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΗΔΙΚΑ προκύπτει ότι με βάση την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που ενώ λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από 1.300 ευρώ, δεν θα δουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «γκρίζα ή μαύρη προπαγάνδα» τα όσα γράφονται για μείωση των κύριων συντάξεων, αναφέροντας ότι οι μειώσεις που φαίνονται αφορούν τις αλλαγές που υπάρχουν στην παρακράτηση του φόρου.

Τον Σεπτέμβριο το μεγάλο κύμα μειώσεων

Στο πρώτο πακέτο των επικουρικών που θα καταβληθούν αύριο θα γίνει ο επαναϋπολογισμός περίπου 310.000 συντάξεων.

Ο επαναϋπολογισμός των υπολοίπων 1,3 εκατ. επικουρικών συντάξεων θα γίνει με τις πληρωμές του μηνός Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουμε το δεύτερο κύμα μειώσεων, ενώ ο τρίτος γύρος των περικοπών θα γίνει τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο και θα αφορά μόνο την αναδρομική παρακράτηση των ποσών των συντάξεων, από την 1η Ιουλίου του 2016.

Εκτιμάται ότι από τον συνολικό αριθμό του 1,6 εκατομμυρίου δικαιούχων επικουρικών συντάξεων, ο αριθμός αυτών που θα δουν μειώσεις ανέρχεται συνολικά σε περίπου 180.000 - 200.000 άτομα.

Πηγή: reporter.gr

Πηγή:

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.