ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Δεν μαζεύονται τα κρατικά έσοδα - έρχεται ο κόφτης

Tweet
Share
Tweet
Share

«Συναγερμός» έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών, λόγω των προκαταρκτικών στοιχείων για την πορεία των εσόδων τον Ιούλιο, τον πρώτο δηλαδή μήνα που θα φαινόταν η απόδοση των εισπρακτικών μέτρων που θεσπίστηκαν στην πρώτη αξιολόγηση.

Ειδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν υστέρηση των καθαρών εσόδων κατά 513 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού, αποδεικνύοντας αυτό που επισημαίνουν πολλές μελέτες, ότι δηλαδή οι υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις δεν οδηγούν απαραίτητα σε αύξηση των εσόδων, αλλά πιθανόν να επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

 

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, παρά την αύξηση της φορολογίας, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να βάλει στο ταμείο τον φετινό Ιούλιο 741 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2014!

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο εισπράχθηκαν συνολικά περίπου 4,8 δισ. ευρώ καθαρά έσοδα (περιλαμβανομένων των επιστροφών φόρων), ενώ ο στόχος που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό ήταν περίπου 5,3 δισ ευρώ.

Βέβαια, τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και πιθανόν να μεταβληθούν, αλλά σε κάθε περίπτωση η υστέρηση θα περιοριστεί ελαφρά κάτω από το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Προς το παρόν η κατάσταση στο μέτωπο των εσόδων είναι ελεγχόμενη καθώς στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού είναι πάνω από το στόχο κατά περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζουν αύξηση η οποία προσεγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Ωστόσο, τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς εντός του Αυγούστου αναμένεται να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και ο φόρος να αρχίσει να πληρώνεται από τον Σεπτέμβρη.

Οι εξελίξεις αυτές ανησυχούν το οικονομικό επιτελείο, καθώς θα πρέπει να επιτευχθεί φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί ο περιβόητος κόφτης δαπανών.

Πηγή: Reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman