ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Εφορία: Επιδρομή στους τραπεζικούς λογαριασμούς- Πάνω από 187.000 κατασχέσεις

Tweet
Share
Tweet
Share

Επιδρομή στους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων διατηρούν χρέη προς την εφορία πραγματοποιεί το Δημόσιο, στο πλαίσιο της προσπάθειας αύξησης των εσόδων για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.

Κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 187.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ενώ μόνο τον Ιούλιο το Δημόσιο προχώρησε σε 37.000 κατασχέσεις αντλώντας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς 18 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει η Καθημερινή, τα ποσά από τις κατασχέσεις δεν μπορούν να στηρίξουν τους φιλόδοξους εισπρακτικούς στόχους του κράτους, καθώς τα μέσα υπόλοιπα που βρίσκονται στους λογαριασμούς είναι μικροποσά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 97% των κατασχέσεων αφορά ποσά κάτω των 3.000 ευρώ, ενώ το μέσο ποσό που κατάσχεται με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου είναι 496 ευρώ ανά λογαριασμό.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που προκύπτει από τους προηγούμενους μήνες, με βάση την οποία το συνολικό ποσό που άντλησε το Δημόσιο από 187.000 κατασχέσεις δεν ξεπερνά τα 95 εκατ. ευρώ.

Το άτυπο όριο που έχει συμφωνηθεί για την αποστολή κατασχετηρίων από τις εφορίες είναι τα 1.300 κατασχετήρια ανά εργάσιμη μέρα και ανά τράπεζα, ενώ άλλα 600 κατασχετήρια ανά ημέρα και ανά τράπεζα αποστέλλονται από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), που διαχειρίζεται οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα κατασχετήρια που αποστέλλονται καθημερινά υπερβαίνουν ορισμένες φορές ακόμη και τα 10.000 την ημέρα –όριο που μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω– ενώ η τράπεζα έχει υποχρέωση να απαντήσει εντός 8 ημερών για την τύχη του αιτήματος κατάσχεσης, δηλαδή το κατά πόσον βρέθηκαν χρήματα στον λογαριασμό του υπόχρεου, καθώς και να ελέγξει εάν πρόκειται για λογαριασμό ακατάσχετο.

Σε περίπτωση που δεν βρεθούν χρήματα στον λογαριασμό του υπόχρεου σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά στην πορεία μπουν χρήματα στον επίμαχο λογαριασμό, το αίτημα παραμένει ενεργό και η κατάσχεση εκτελείται κανονικά.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση για την εκτέλεση 750.000 κατασχέσεων και πλειστηριασμών εντός του 2016 είναι μάλλον ανέφικτος, αφού σημαίνει ότι το διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου θα πρέπει να γίνουν 550.000 κατασχέσεις, δηλαδή 137.500 τον μήνα, όταν ο μέσος όρος των κατασχέσεων όλο το 2016 είναι περί τις 30.000. Στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίων το 2015 έγιναν 136.000 κατασχέσεις και τα ποσά που αντλήθηκαν έφτασαν τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ το 2014, ο αριθμός των κατασχέσεων έφτασε τις 130.000 και τα ποσά που αντλήθηκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ελλήνων ήταν της τάξεως των 84 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη των κατασχέσεων το 2016 δείχνει γεωμετρική σχεδόν αύξηση του αριθμού των κατασχέσεων μήνα με τον μήνα, χωρίς ωστόσο η προσπάθεια αυτή να συνοδεύεται από ουσιαστικά αποτελέσματα για την πορεία των εσόδων. Αιτία είναι φυσικά το γεγονός ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν μικροποσά, καθώς η πλειοψηφία των νοικοκυριών έχει εξαντλήσει τη ρευστότητά της, ενώ όσοι έχουν χρήματα και θέλουν να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους, έχουν φροντίσει να τα μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman