ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«Ανοιχτά» παραμένουν τα τέσσερα από τα πέντε ενεργειακά προαπαιτούμενα

Tweet
Share
Tweet
Share

Με ανοιχτά τουλάχιστον τα τέσσερα από τα πέντε συνολικά ενεργειακά προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου που θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στο κρίσιμο Eurogroup της Παρασκευής.

Με εξαίρεση την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, το σύνολο των υπολοίπων ενεργειακών δεσμεύσεων που η κυβέρνηση έχει αναλάβει από τον περασμένο Μάιο έναντι των πιστωτών, παραμένει μετέωρο.

Υπουργείο Ενέργειας και ΡΑΕ τρέχουν να προλάβουν τους χρόνους για την ολοκλήρωση μιας ακόμη δέσμευσης που έχει προχωρήσει κατά το ήμισυ και αφορά στην αγορά των ΑΠΕ. Στις αρχές Αυγούστου ψηφίστηκε το νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ που περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για τον μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ μέχρι τον Ιούνιο του 2017, όπως προβλέπει το μνημόνιο. Για την ολοκλήρωση της εν λόγω δέσμευσης απαιτείται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού του σχεδίου που έχει αποστείλει το ΥΠΕΝ για την κατανομή του ΕΤΜΕΑΡ προκειμένου να εκδοθεί στη συνέχεια η σχετική απόφαση της ΡΑΕ. Πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να έχει αποσπάσει την έγκριση της DGcom και να αναμένεται απλώς η τυπική διαδικασία, κάτι που στο βαθμό που επιβεβαιώνεται σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός ακόμη προαπαιτούμενου.

Ανοιχτά ωστόσο παραμένουν τα προαπαιτούμενα που αφορούν στην αγορά φυσικού αερίου, αλλά και στην αγορά ηλεκτρισμού. Σε ό, τι αφορά στο φυσικό αέριο, εκκρεμεί τόσο ο νέος Κώδικας για τα τέλη μεταφοράς φυσικού αερίου, στη βάση και της τροπολογίας Σκουρλέτη για την μείωσή τους, όσο και του δικτύου διανομής. Στην αγορά ηλεκτρισμού, εκκρεμεί η κατάθεση στη Βουλή νέου πλαισίου για τη μετάβαση στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (target model), όπως επίσης και η υπογραφή συμβάσεων της ΔΕΗ με τους βιομηχανικούς καταναλωτές, οι οποίες, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και αποφάσισε η γενική συνέλευση της ΔΕΗ, θα πρέπει να γίνουν στη βάση ευέλικτων διαπραγματεύσεων που θα λαμβάνουν υπόψη το κόστος και το εξατομικευμένο καταναλωτικό προφίλ καθ’ ενός.

Το σύνολο των παραπάνω δεσμεύσεων θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Χ.Λ.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman