ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το... θρίλερ με τη δόση ξεκίνησε νωρίς

Tweet
Share
Tweet
Share

Ενόψει του άτυπου Eurogroup της Παρασκευής στην Μπρατισλάβα ξεκίνησε ήδη ένα γαϊτανάκι δημοσιευμάτων και διαρροών, σχετικά με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ., αλλά και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των δανειστών.

Επί της ουσίας το... θρίλερ για ακόμη μία δόση έχει ξεκινήσει και μάλιστα νωρίς - νωρίς, ενώ την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για τη Σύνοδο του Νότου, αλλά και την άνοδο στη ΔΕΘ, με.. τρόπαιο τα 246 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών, σε μία προσπάθεια να μετριάσει τις εντυπώσεις από τα κομμένα ΕΚΑΣ και τους φόρους που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο.

Η αρχή του σίριαλ της υποδόσης έγινε από τη γερμανική  οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», η οποία επικαλούμενη Ευρωπαίο διπλωμάτη, ανέφερε ότι στην άτυπη συνάντηση του Eurogroup στη Μπρατισλάβα θα υπάρξει μόνον μία σύντομη έκθεση προόδου της Αθήνας, όχι, όμως, έγκριση νέας δόσης στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου βοήθειας.

Σύμφωνα δε με τον ίδιο αξιωματούχο που επικαλείται η εφημερίδα, έγκριση κονδυλίων δεν θα υπάρξει ούτε στην τακτική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 10 Οκτωβρίου και, κατά πάσα πιθανότητα ούτε καν εντός του έτους.

Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του έσπευσε τη Δευτέρα να… μετριάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως η εκταμίευση βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος και πως επί της ουσίας ποτέ δεν τέθηκε θέμα εκταμίευσης μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Από το ΥΠΟΙΚ υπενθύμισαν και την «έκθεση συμμόρφωσης», που εκκρεμεί, καθώς θα τη συντάξουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, που θα επανέλθουν στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα από το Eurogroup γίνεται σαφές πως «η πρόσθετη εκταμίευση, μετά το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης, συνδέεται με την ολοκλήρωση των οροσήμων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, τη διακυβέρνηση των τραπεζών, τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου».

Εδώ έρχεται να προστεθεί και το τελευταίο των δημοσιευμάτων (μέχρι στιγμής), που προέρχεται από τον Guardian, ο οποίος γράφει ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις και έχει εκνευρίσει τους δανειστές.

Και αυτοί είναι σαφές πως θέτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Είναι ξεκάθαρο από τη μεριά τους πως αν δεν είναι επαρκής η αποπληρωμή οφειλών, τότε δεν θα αποδεσμευτεί το 1,7 δισ. ευρώ από τα 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης που έχει υπολογιστεί για τον Σεπτέμβριο.

Το υπόλοιπο 1,1 δις. συνδέεται με την πρόοδο στα 15 προαπαιτούμενα που έχουν οριστεί και αφορούν κυρίως στα πεδία της εφαρμογής των παρεμβάσεων στις συντάξεις, τις αποκρατικοποιήσεις, τις παρεμβάσεις στην ενέργεια και την ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων.

«Αντίβαρο» η Σύνοδος του Νότου και το... σόου με τα εκατομμύρια των αδειών στη ΔΕΘ
 
Απέναντι στην... πίεση από τους δανειστές, αλλά και τη νέα δημοσκόπηση που τον δείχνει να χάνει έδαφος, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να παίξει το χαρτί του διεθνούς ηγέτη στη Σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου την Παρασκευή στην Αθήνα.
 
Η Σύνοδος θα έρθει λίγες ώρες μετά το Eurogroup στην Μπρατισλάβα και ο κ. Τσίπρας σίγουρα θα έχει την ευκαιρία να στείλει τα μηνύματά του εντός και εκτός των τειχών, επαναλαμβάνοντας σίγουρα και την αλλαγή σχεδίου που κατά τη γνώμη του χρειάζεται συνολικά η ΕΕ για να βρει το δρόμο της.
 
Την επομένη δε ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει στη ΔΕΘ και να απευθυνθεί κυρίως στην ελληνική κοινωνία, με βασικό του όπλο τα 246 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε το ελληνικό κράτος από τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman