ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αποστολή: "Καθαρίστε το Έβερεστ!"

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Το κακό στο όρος Έβερεστ φαίνεται πως παράγινε. Τόσα χρόνια χιλιάδες αποστολές που βάλθηκαν να το κατακτήσουν, μπορεί να είχαν τις σχετικές επιτυχίες ή τις τραγωδίες τους, όμως σίγουρα κατάφεραν ένα πράγμα: να κάνουν την "κορυφή του κόσμου" σκουπιδιαριό...  

Οι υπεύθυνοι των ορειβατικών αποστολών εξοπλίζουν τώρα με δέκα τεράστιες σακούλες σκουπιδιών κάθε επίδοξο "κατακτητή" και οδηγό, σε μία επιχείρηση να καθαρίσει το βουνό που γέμισε από τα απορρίμματα της ανθρωπινης παρουσίας.

Τα συσσωρευμένα σκουπίδια δεκαετιών στη συνέχεια θα συλλεχθούν από ελικόπτερο και θα μεταφερθούν στην κατασκήνωση βάσης.

Οι σάκοι αποστέλλονται στην κατασκήνωση βάσης του Έβερεστ ώστε να μεταφερθούν από ορειβάτες, οδηγούς και αχθοφόρους σε υψηλότερα υψόμετρα, σύμφωνα με τον Ντάμονταρ Παρατζούλι της Ένωσης Διοργανωτών Ορειβατικών Αποστολών του Νεπάλ.

Κάθε τσάντα μπορεί να χωρέσει μέχρι και 80 κιλά σκουπιδιών, καθώς και να «αγκιστρωθεί» στο ελικόπτερο με ασφάλεια ώστε να μεταφερθεί στη βάση.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες ορειβατών, επείγει πλέον να αφαιρεθούν τα σκουπίδια που άφησαν προηγούμενες αποστολές στο βουνό, ειδικά προς τη δεύτερη κατασκήνωση βάσης, που οργανώθηκε το 2014, μετά τη χιονοστιβάδα που κόστισε τη ζωή σε 16 Νεπαλέζους οδηγούς.

Το 2015 η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά από νέα χιονοστιβάδα, που προκλήθηκε από σεισμό και οδήγησε στο χαμό 19 ανθρώπων στη νότια βάση.

Προηγουμένως οι ορειβάτες έχουν αφαιρέσει 16 τόνους σκουπιδιών από το Έβερεστ, αλλά ο ακριβής αριθμός των σκουπιδιών που απομένουν είναι άγνωστος.

Εκατοντάδες ορειβάτες και οδηγοί επιχειρούν να κατακτήσουν την κορυφή του Έβερεστ κάθε χρόνο, κυρίως το Μάιο, όταν οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές.

Πέρυσι, περίπου 600 ορειβάτες τα κατάφεραν, μέσω Νεπάλ ή Κίνας. Φέτος, ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, λόγω των ορειβατών των οποίων οι αποστολές ακυρώθηκαν λόγω του σεισμού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.