ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τραμπ: Ένας Survivor στον Λευκό Οίκο

Tweet
Share
Tweet
Share

"Σκοτεινές" σχέσεις με τη Ρωσία, δικαστές, Obamacare, ανταρσίες... αποκαλύψεις. O Ντόναλντ Τραμπ, όπως εύστοχα σχολιάζει στο εξώφυλό της η NY Post, παίζει το Survivor στoν Λευκό Οίκο και παλεύει για την πολιτική του επιβίωση.  Η μίνι, αλλά ουσιαστική και συμβολική ανταρσία στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων στην ψηφοφορία για το Obamacare  δίνει ένα ηχηρό ράπισμα στον αμερικανό πρόεδρο καθώς για πρώτη φορά αποκαλύπτεται με σαφήνεια το εσωκομματικό μέτωπο. 

Η Γερουσία καταψήφισε την κατάργηση του Obamacare

Με το οριακό 49-51, η αμερικανική Γερουσία αρνήθηκε για μια ακόμα φορά να ξηλώσει το Obamacare, ακόμα και στην υποτιθέμενη light εκδοχή του, που υπόσχονταν ο Τραμπ. Τρεις βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων -μεταξύ αυτών το ιστορικό στέλεχος Τζον Μακέιν- ψήφισαν «όχι». Έτσι, η Γερουσία απέρριψε την κατάργηση του Obamacare, θέτοντας σε κίνδυνο την πολιτική δυναμική των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και την αξιοπιστία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. 

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι πρόκειται για άμεσο πολιτικό πλήγμα κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που σημαίνει και τον τερματισμό της επτάχρονης προσπάθειας των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν το Obamacare, από το 2010.   Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο τον Μάιο, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία απέτυχαν να συναινέσουν, με συνέπεια την κατάρρευση του. “Πρόκειται ξεκάθαρα για μία στιγμή απογοήτευσης,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, μιλώντας την ολομέλεια του σώματος αμέσως μετά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Ο ίδιος ο Τραμπ εξέφρασε την απογοήτευσή του. 

3 Republicans and 48 Democrats let the American people down. As I said from the beginning, let ObamaCare implode, then deal. Watch!

 

 

Βρισιές και «λεπίδια» στον Λευκό Οίκο

 Πολεμικό είναι το κλίμα που επικρατεί και στον κλειστό κύκλο των συνεργατών του Αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο νέος διευθυντής αρμόδιος για την επικοινωνία στον Λευκό ΟίκοΆντονι Σκαραμούτσι επιτέθηκε ανοιχτά κατά υψηλόβαθμων στελεχών και συνεργατών του Τραμπ.

Ο Σκαραμούτσι επιτέθηκε κατά του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους, αλλά και του υπεύθυνου στρατηγικής του προέδρου Τραμπ Στίβ Μπάνον σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού “The New Yorker”. Το δημοσίευμα αυτό βασίζεται σε μία τηλεφωνικού συνέντευξη μεταξύ του Σκαραμούτσι κι ενός δημοσιογράφου του περιοδικού. Χρησιμοποιώντας χυδαία γλώσσα ο πρώην χρηματιστής της Wall Street, που ανέλαβε διευθυντικά καθήκοντα επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο την προηγούμενη Παρασκευή, χαρακτήρισε τον Πρίμπους έναν “παρανοϊκό σχιζοφρενή,” ενώ κατηγόρησε τον Μπάνον ότι προσπαθεί να χτίσει την δική του φήμη εκμεταλλευόμενος “τη γ...η ισχύ του προέδρου.”

Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την δημοσίευση του άρθρου στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού, ο Σκαραμούτσι έγραψε: “Μερικές φορές χρησιμοποιώ ακραίες εκφράσεις. Θα είμαι συγκρατημένος στο επίπεδο αυτό, αλλά δεν θα εγκαταλείψω την παθιασμένη μάχη για την πραγματική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ.”

Σε ερώτηση σχετική με το άρθρο, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ασχολείται με το νομοσχέδιο για την υγεία, αλλά κι άλλα θέματα. “Ο Σκαραμούτσι χρησιμοποίησε ακραίες εκφράσεις και δεν πιστεύω ότι θα το ξανακάνει”, δήλωσε. Οποιαδήποτε κίνηση για μία συγνώμη “πρέπει να γίνει προσωπικά και μεταξύ τους,” τόνισε η Σάντερς.

Τόσο ο Πρίμπους, όσο κι ο Μπάνον δεν έκαναν κάποιο σχόλιο για την σφοδρή προσωπική επίθεση που δέχθηκαν από τον Σκαραμούτσι.

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του δεν έκανε επίσης κάποιο σχόλιο για το ξέσπασμα του στενού συνεργάτη του. Ωστόσο, μερικοί από τους συμβούλους του Τραμπ αμφισβητούν την επάρκεια του Πρίμπους κι αυτό τον καθιστά πολιτικά ευάλωτο για την δυναμική των ισορροπιών που διαμορφώνεται στον κλειστό πυρήνα των συνεργατών του Αμερικανού προέδρου.

Ρεπουμπλικάνοι που έχουν γνώση για τις εξελίξεις στον Λευκό Οίκο δηλώνουν επίσης ότι και η οικογένεια του Τραμπ έχει παράπονα από τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

Βροχή παραιτήσεων και έρευνες

O Tραμπ επιδιώκει να προωθήσει από τον Σεπτέμβριο τις αλλαγές στον φορολογικό κώδικα, τις οποίες έχει προεκλογικά εξαγγείλει ο ίδιος ο Τραμπ. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, από τις έρευνες που διεξάγουν επιτροπές του Κογκρέσου, αλλά και το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης, σχετικά με το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ και της Ρωσίας.

Τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται ιδιαιτέρως επικριτικός έναντι του υπουργού Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, ο οποίος έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα του υπουργείο του, καθώς έχουν καταγγελθεί και δικές του προεκλογικές συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους. Ο πρόεδρος Τραμπ τον έχει επικρίνει για την αυτοεξαίρεσή του από την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό το FBI και τον ανεξάρτητο ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, αλλά και για την στασιμότητα διερεύνησης των “διαρροών” απόρρητων πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες προς τα αμερικανικά ΜΜΕ. Ο Σέσιονς από την πλευρά του, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει στην δημοσιοποίηση διεξαγωγής των ερευνών για τις υποθέσεις αυτές, μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Οι επιθετικοί χαρακτηρισμοί του Σκαραμούτσι κατά του Πρίμπους, έγιναν καθώς σφίγγει ο κλοιός των πολιτικών πιέσεων γύρω από τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, από τους ανθρώπους του Τραμπ, που τον γνώριζαν και διατηρούσαν σχέσεις μαζί του, πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του. Ο Πρίμπους, ήταν πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ η γνωριμία του με τον Τραμπ, δεν είναι μακροχρόνια. ‘

Σε πολιτικό επίπεδο, η στασιμότητα που παρατηρήθηκε στην προώθηση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης Τραμπ, κατά το πρώτο εξάμηνο της παραμονής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, υποκινεί το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί γύρω από τον Πρίμπους. Ωστόσο, ο σημερινός Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου ήταν αυτός, που προεκλογικά είχε κατορθώσει να θέσει τον κομματικό μηχανισμό των Ρεπουμπλικάνων πίσω από την αντισυμβατική προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ.

Μία ενδεχόμενη αποχώρηση του Πρίμπους από τον Λευκό Οίκο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση εξαιτίας των δεσμών που έχει ο ίδιος με τον κομματικό πυρήνα διοίκησης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και μέλη του Κογκρέσου, όπως ο Ράιν. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ο πρόεδρος Τραμπ χρειάζεται την ουσιαστική υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, προκειμένου να ξεπεράσει την νομοθετική στασιμότητα και να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

Η τύχη του Τραμπ άδηλη

Θα επιβιώσει το Τραμπ και αν ναι, μέχρι πότε; Το ερώτημα τίθεται από σύσσωμο τον αμερικανικό Τύπο και τους πολιτικούς αναλυτές. Η λογική λέει ότι η εκκρεμότητα για την τύχη του ένοικου του Λευκού Οίκου δεν μπορεί να μην έχει ημερομηνία  λήξης, ούτε να καλύψει όλη την διάρκεια της τετραετίας , ούτε καν να συνεχισθεί το 2018 που είναι χρονιά ενδιάμεσων εκλογών, όπου ανανεώνεται το σύνολο της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτον (1/3) της Γερουσίας και των κυβερνητών πολιτειών.

Αν η υπόθεση Τραμπ δεν ξεκαθαρίσει άμεσα, τότε οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2018 θα είναι μια σκληρή ήττα για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που θα χάσει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο.  Το ερώτημα είναι αν ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και οι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών Μάτις και Τίλερσον μπορούν να συστήσουν ένα ενιαίο εσωκομματικό μέτωπο με την βοήθεια άλλων στελεχών που θα καθορίσει τις εξελίξεις. 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.