ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γιατί τα καινούρια ρούχα πρέπει να πλένονται πάντα

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Τα καινούρια σας ρούχα πρέπει να πλένονται πάντα προειδοποιούν οι ειδικοί καθώς τα χημικά που χρησιμοποιούνται προκειμένου να μην τσαλακώνονται μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, ερεθισμούς και αλλεργίες.

Εκτός όμως από αυτό, είναι πιθανό να σας μεταδώσουν βακτήρια που ίσως μετέφεραν οι άνθρωποι που τα είχαν δοκιμάσει πριν από εσάς.

Ορισμένοι μάλιστα επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν και τον κίνδυνο για καρκίνο. Συγκεκριμένα, τεστ στη Νέα Ζηλανδία έδειξαν ότι τα επίπεδα τέτοιων χημικών σε ρούχα που είχαν κατασκευαστεί στην Κίνα ήταν 900 φορές υψηλότερα από ό,τι επέτρεπαν τα επίπεδα ασφαλείας.

Γι’ αυτό, καλό θα είναι κάθε καινούργιο ρούχο που παίρνουμε να το πλένουμε καλά και να το ξεπλένουμε δύο φορές πριν το φορέσουμε.

Τα ρούχα απορροφούν διάφορες χημικές ουσίες που υπάρχουν στον αέρα και σε αντικείμενα. Επιστήμονες μάλιστα από το Τορόντο διαπίστωσαν ότι οι ίνες στα βαμβακερά υφάσματα και τα υφάσματα από πολυεστέρα έχουν την ιδιότητα να απορροφούν περισσότερες χημικές ουσίες από τον αέρα συγκριτικά με άλλα υφάσματα.

Οι ουσίες αυτές (π.χ. η δισφαινόλη Α, οι φθαλικοί εστέρες, τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια, οι πολυβρωμιούχοι διφαινυλαιθέρες) έχει διαπιστωθεί ότι επεμβαίνουν στη λειτουργία των φυσικών ορμονών ή μιμούνται τη λειτουργία τους, προκαλώντας μια πληθώρα προβλημάτων, όπως παχυσαρκία, αναπτυξιακές διαταραχές και μειωμένη γονιμότητα.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να πλένουμε, και κυρίως να ξεπλένουμε, τα ρούχα όσο καλύτερα μπορούμε. Πρόσφατα, μάλιστα, βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φλις (ένα είδος ζεστού υφάσματος) αποτελούν σημαντική πηγή ρύπανσης για το υδάτινο περιβάλλον, καθώς κατά το πλύσιμό τους απελευθερώνονται εκατοντάδες μικροσκοπικές ίνες πολυεστέρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2022 Premium S.A. All Rights Reserved.