ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ενας… ολίγον Ελληνας στο γερμανικό κοινοβούλιο

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο 52χρονος πολιτικός των Φιλελευθέρων (FDP) Γρηγόρης Αγγελίδης από το Νόιστατ, μία πόλη 45.000 κατοίκων κοντά στο Ανόβερο, εξελέγη στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές στην Μπούντεταγκ. Είναι ο πρώτος ελληνικής καταγωγής βουλευτής στο γερμανικό κοινοβούλιο και  προέρχεται από το FDP, πιο «σκληρό» για την Ελλάδα γερμανικό κόμμα -μετά το ακροδεξιό AfD.

Σε περίπτωση δε που επαληθευθεί το σενάριο περί ανάληψης του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Οικονομικών από τους Φιλελευθέρους του Κρίστιαν Λίντνερ, οι περιπλοκές μπορεί να είναι πολλές. Αρκεί να θυμάται κάποιος ότι οι Φιλελεύθεροι έχουν ταχθεί ακόμη και υπέρ μίας προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ο Αγγελίδης -λόγω και της καταγωγής του- είχε κληθεί προεκλογικά να τοποθετηθεί έναντι του ελληνικού ζητήματος, κυρίως από μέλη και οπαδούς του FDP που ήθελαν να ξέρουν κατά πόσο ο υποψήφιος βουλευτής ταυτίζεται με τη «σκληρή» ατζέντα των.

Η απάντηση που δίνει, μιλώντας στην Deutsche Welle:«Θα πρέπει να αναζητήσουμε τις λύσεις και τα μέσα που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία προς μια βιώσιμη κατεύθυνση και οι οποίες όντος θα βοηθήσουν τους Έλληνες. Αν εξετάσουμε τα προηγούμενα χρόνια διαπιστώνουμε πως υπήρξαν εξελίξεις που δεν βοήθησαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα και παράλληλα οδήγησαν σε μια έλλειψη κατανόησης στην υπόλοιπη Ευρώπη και τη Γερμανία. Θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση. Το ζητούμενο είναι ποια μέσα βοηθούν πράγματι».

Στο ερώτημα αν αισθάνεται περισσότερο Έλληνας παρά Γερμανός, ο Γρηγόρης Αγγελίδης απαντά χωρίς περιστροφές: «Έχω διαπιστώσει για μένα ότι είμαι ένας Γερμανός του βορρά. Έτσι είναι». «Στην Ελλάδα έχω τις οικογενειακές μου ρίζες. Πατρίδα μου είναι πλέον η Γερμανία. Έχω όμως αν θέλετε την πολυτέλεια να είμαι συνδεδεμένος με δύο χώρες και δύο πολιτισμούς», συμπληρώνει.

Πώς έφτασε ως την Μπούντεσταγκ

Ο Γρηγόρης Αγγελίδης γεννήθηκε το 1965 στο Ανόβερο από γονείς μεταναστών με καταγωγή από το Κιλκίς.

Όπως λέει ο ίδιος «Αρχές του ’60 ήρθαν μετανάστες στη Γερμανία και δούλευαν ακόρντ, δηλαδή δουλειά με το κομμάτι στα εργοστάσια. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ο πατέρας μου άνοιξε κατάστημα λιανικής. Αλλά η μητέρα μου εργαζόταν με το κομμάτι μέχρι να βγει στην σύνταξη», λέει ο ίδιος στη Deutsche Welle.

Στις αρχές του ’70,  οι γονείς του τον στέλνουν στην Ελλάδα και για τρία χρόνια πάει στο δημοτικό. «Οπως πολλοί γκασταρμπάιτερ τότε ζούσαν με το όνειρο της επιστροφής, τη στιγμή που συνειδητοποίησαν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν, με έφεραν πάλι πίσω στο Ανόβερο», λέει.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του εργάζεται ως τραπεζικός υπάλληλος στην Dresdner Bank και στη συνέχεια στην Credit Suisse Γερμανίας, ενώ από το 2010 είναι μέτοχος εταιρίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Όταν εντάσσεται στο FDP η εθελοντική προσφορά και οι απόψεις του εντυπωσιάζουν στο νέο του κόμμα. Πολιτικοί του φίλοι τον πείθουν να υποβάλει υποψηφιότητα για βουλευτής. Τελικά καταφέρνει να κερδίσει όλες τις εσωκομματικές ψηφοφορίες και να μπει σε εκλόγιμη θέση στη λίστα των υποψηφίων του κόμματος του. Η εκλογή του προκαλεί σε τρίτους έκπληξη. Γιατί ο Γρηγόρης Αγγελίδης δεν ήταν ούτε παλιό στέλεχος του κόμματος, ούτε είχε να επιδείξει ιδιαίτερες πολιτικές περγαμηνές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman