ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σεμπάστιαν Κουρτς: Παιδί θαύμα ή εφιάλτης;

Tweet
Share
Tweet
Share

 

Εχει γεννηθεί το 1986. Και στα 31 του είναι καγκελάριος της Αυστρίας. Περιγράφεται ως σκληρός δεξιός, άλλοι προσπαθούν να τον περιγράψουν ως έναν Μακρόν της Δεξιάς, άλλοι ως παιδί θαύμα της υυρωπαϊκής πολιτικής. 

 

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, νικητής των εκλογών στην Αυστρία και πιθανός καγκελάριος αν και εφόσον συνεργαστεί με το ακροδεξιό Ελεύθερο Κόμμα, μάλλον θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ως παράμετρος προβληματική σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ζητήματα. 

Δεν φαίνεται να τον απασχολούν τόσο τα οικονομικά, όσο τα προσφυγικά. Αλλά δεν αποκλείεται να τα συνδυάσει και να δημιουργηθούν εμπλοκές, ειδικά τώρα που και στην Γερμανία αρχίζουν να κυκλοφορούν ειδήσεις για παραποίηση από την ελληνική κυβέρνηση των στοιχείων για τις προσφυγικές ροές. 

«Δεν θα δίνουμε δισεκατομμύρια στην Ελλάδα και θα αφήνουμε το Προσφυγικό στην άκρη», ήταν το σύνθημα που έκανε τον Κουρτς διάσημο όταν η Αυστρία είδε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να περνούν από τα εδάφη της στον δρόμο προς την Γερμανία. 

Και όλα αυτά έπιασαν, σε μία χώρα με υψηλή ανάπτυξη και χαμηλή ανεργία, η οποία δεν θέλει να δει με τίποτε να απειλείται ο «παράδεισός» της. 

Για να μην υπάρχουν αυταπάτες, ο Κουρτς δεν ξέρει τι θα πει ευρωπαϊκό όραμα. Και δεν τον νοιάζει. Δεν έζησε την πορεία της χώρας του από την Σοβιετική κατοχή και την αναγκαστική ουδετερότητα, στην ένταξη στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. 

«Να κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και να μείνει η Ελλάδα για περισσότερο από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα δει», ήταν άλλη μία φράση ενδεικτική για τις διαθέσεις του και είχε διατυπωθεί το 2016 όταν η Ευρώπη πάλευε να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση και δεν ήξερε πού πατούσε και πού βρισκόταν. 

Ο Κουρτς, ως υπουργός Εξωτερικών, ήταν αυτός που επέβαλε το κλείσιμο της «Βαλκανικής Οδού» με φράχτες στα σύνορα. Οργάνωσε παρασυνόδους στις οποίες η Ελλάδα δεν είχε προσκληθεί και τώρα μένει να δούμε τι στάση θα ακολουθήσει εφόσον αναλάβει καγκελάριος. 

Και με την άνοδο της ακροδεξιάς παντού (και στην γειτονική Γερμανία), το πιο ενδιαφέρον θα είναι αν θα κατορθώσει να σύρει την Μέρκελ στην δική του πορεία, ή αν καγκελάριος θα του τραβήξει τα μεγάλα του αυτιά...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman