ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι πολύ λίγοι που ελέγχουν το 50% του παγκόσμιου πλούτου

Tweet
Share
Tweet
Share

Το 1% των πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο έχει στα χέρια του τον μισό πλούτο όλου του πλανήτη. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Credit Suisse, που δείχνει πόσο πολύ έχουν αυξηθεί οι ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία.

Το 2008 οι πιο πλούσιοι ήλεγχαν το 42,5% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 50,1% σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα. Το ποσό που έχουν στα χέρια τους οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 140 τρισ.
δολαρίων.

Η αύξηση του πλούτου δημιούργησε 2,3 εκατ. νέους εκατομμυριούχους μέσα σε διάστημα μόλις δώδεκα μηνών, αναφέρεται ακόμη στην έκθεση. Συνολικά, σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι υπάρχουν 36 εκατ. εκατομμυριούχοι – εάν η περιουσία τους υπολογιστεί σε δολάρια. Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση μάλιστα έχει σημειώσει ο αριθμός των πολύ πλούσιων – όσων έχουν περιουσία πάνω από 50 εκατ. δολάρια. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στις ΗΠΑ, αλλά πολλοί πλέον κάνουν την εμφάνισή τους και στην Κίνα.

Στον αντίποδα, υπάρχουν 3,5 δισ. ενήλικοι σε όλο τον κόσμο με ατομική περιουσία που υπολογίζεται σε λιγότερα από 10.000 δολάρια. Πρόκειται για το 70% των κατοίκων του πλανήτη που μπορούν να εργαστούν.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι φτωχότεροι άνθρωποι του κόσμου βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το 90% αυτών εκτιμάται ότι ζουν στην Ινδία και στην Αφρική. Αντίθετα, πάνω από τα δύο πέμπτα των εκατομμυριούχων όλου του κόσμου ζουν στις ΗΠΑ. Το 7% ζει στην Ιαπωνία και το 6% ζει στη Βρετανία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman