ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ντοκουμέντα του Απαρτχάιντ

Tweet
Share
Tweet
Share

Από το 1948 έως το 1991 η Νότια Αφρική κυβερνήθηκε βάσει του νόμου περί απαρτχάιντ που διαχωρίζει τον πληθυσμό μεταξύ λευκού και μη λευκού.

Ο Νέλσον Μαντέλα είναι ίσως μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα. Στο μακρύ περπάτημα στην ελευθερία, όπως ονομάστηκε η αυτοβιογραφία του, αντανακλά όλη την αδικία και τον ρατσισμό που  άντεξε, αλλά και την ανθεκτικότητα και τη βούλησή του να αγωνιστεί για τα δικαιώματα του λαού του. Η ζωή του ήταν ένα ανοιχτό βιβλίο, αλλά οι φρικαλεότητες που υπέστησαν πολλοί Νοτιοαφρικανοί, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου, δεν έχουν αποκαλυφτεί εξ ολοκλήρου. Ήταν ένας ηγετικός χαρακτήρας στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ, ένα αγώνα όχι μόνο για να τερματίσει το σύστημα νομικού διαχωρισμού που κράτησε αιχμάλωτους  τους μαύρους Νότιας Αφρικής για σχεδόν πενήντα χρόνια, αλλά για να αποκτήσουν την ελευθερία που κάποτε είχαν απολαύσει αιώνες πριν την άφιξη των πρώτων Ευρωπαίων αποικιοκρατών.

Αλλά πώς έγινε ο Μαντέλα σύμβολο της απελευθέρωσης;

Καταρχάς, πρέπει πρώτα να μιλήσουμε για τη διαδικασία αποικιοποίησης της χώρας. Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του δέκατου έβδομου αιώνα, όταν δύο ολλανδοί ναυτικοί πάτησαν το πόδι τους στο έδαφος της Νότιας Αφρικής. Βοηθούμενοι από τους ντόπιους κατάφεραν να επιβιώσουν και σύντομα συνειδητοποίησαν ότι ήταν μια εξαιρετικά εύφορη γη με μια μεγάλη γκάμα βασικών στοιχείων που μπορούσαν να εξαχθούν. Φυσικά, το ανέφεραν πίσω στην Ολλανδία και η ιδέα της επέκτασης της επικράτειάς τους άρχισε να παίρνει μορφή. Σύντομα, αρκετοί Ολλανδοί άρχισαν να μεταναστεύουν σε αυτή τη νέα γη για να εγκατασταθούν και να ξεκινήσουν μια νέα κερδοφόρα επιχείρηση, την εξαγωγή αγαθών και σκλάβων. Αυτή ήταν η στιγμή που οι Νοτιοαφρικανοί μάθαιναν για αυτή την ευρωπαϊκή τάση αποθάρρυνσης άλλων προς όφελός τους.

Όπως συνέβη, αυτή η γη δεν επρόκειτο  να παραμείνει εξ ολοκλήρου ολλανδική, και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις εξέτασαν την εγκατάσταση τους σε αυτή  ως μια τεράστια εμπορική ευκαιρία. Τον  δέκατο όγδοο αιώνα, οι Βρετανοί έφθασαν στο Κέιπ Τάουν και κατέλαβαν ένα τμήμα της επικράτειας και άρχισε ένας πόλεμος μεταξύ των δύο δυνάμεων. Πρώτον, χώρισαν τη γη σε τέσσερις τομείς, δύο ανήκοντες στα ολλανδικά και οι δυο υπόλοιποι στους Βρετανούς, αλλά οι τελευταίοι το ήθελαν όλα για τον εαυτό τους και τον δέκατο ένατο αιώνα άρχισε η αποφασιστική σύγκρουση μεταξύ τους για να κερδίσουν ολόκληρη την επικράτεια: . Αυτό δεν ήταν μόνο θέμα μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά συμμετείχαν και άνθρωποι της Νότιας Αφρικής. Ακριβώς για να αναφερθεί πώς συνηθίστηκαν σε έναν πόλεμο για εξουσία, όταν ξεκίνησε ο Second Boer War, οι Βρετανοί είχαν μάθει για μια νέα μέθοδο που χρησιμοποιούσαν οι Κούνοι οι Ισπανοί για να κυριαρχήσουν και να συγκεντρώσουν ολόκληρο τον πληθυσμό: στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι Ολλανδοί αποικιοκράτες δεν ήταν οι μόνοι που φυλακίστηκαν και δολοφονήθηκαν σε αυτά τα στρατόπεδα. Φυσικά, οι ντόπιοι που ανήκουν σε αυτούς τους τομείς επηρεάστηκαν επίσης. Σύντομα, οι Βρετανοί κέρδισαν τον πόλεμο και η Νότια Αφρική έγινε μέρος των χωρών της Κοινοπολιτείας, βέβαια με σεβασμό προς τις φυλετικές ιεραρχίες που είχαν καθιερωθεί πριν από αιώνες.

Όλα  αυτά είναι σημαντικά για να καταλάβουμε πώς μετά από αιώνες καταπίεσης, διακρίσεων και κακομεταχείρισης, ο ιθαγενής πληθυσμός αποφάσισε να αναζωπυρωθεί και να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του. Όταν οι Βρετανοί κατέκτησαν ολόκληρη την επικράτεια, άρχισαν να εφαρμόζουν νόμους για τον έλεγχο όλων των εδαφών τους. Μεταξύ αυτών, ο νόμος περί κατάργησης των δουλεμπόρων του 1833 απαγορεύει την πώληση και την αγορά σκλάβων σε όλη την αυτοκρατορία, αλλά αυτό δεν ήταν τόσο απελευθερωτικό όσο ακούγεται. Στην πραγματικότητα, συνοδευόμενοι από αυτή την πράξη ήρθαν μερικοί νόμοι που περιόρισαν την οικονομική ανάπτυξη των διαφορετικών φυλών στην περιοχή, καθώς και νόμους που στερούσαν τους ντόπιους από την εξουσία να αποφασίζουν για την κυβέρνηση και ακόμη τους περιορισμούς για τη ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ φυλών. Συνολικά, αυτό δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με αυτό που επακολούθησε γι 'αυτούς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman