ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο πίνακας που δίχασε το κοινό της Νέας Υόρκης

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Μια 30χρονη γυναίκα επιχειρηματίας της Νέας Υόρκης η Mia Merrill ζήτησε από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης να αφαιρέσει έναν πίνακα του 1938, με τίτλο Therese Dreaming του Γάλλου ζωγράφου Balthus.

46EE561600000578 5140483 A New York City woman has started a petition to remove the Balth m 82 1512278873909

Η  Mia Merrill υποστηρίζει, ότι ο πίνακας απεικονίζει μια νεαρή κοπέλα σε μια σεξουαλική υποδηλωτική στάση από την άποψη ενός άνδρα.

Το έργο δίχασε τους Νεουορκέζους εξαιτίας, όπως λένε, της κατάστασης και του τρέχοντος κλίματος γύρω από το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης, και αποφάσισαν να προδφύγουν στη δικαιοσύνη. 

Και συνεχίζει πως «δεδομένου του κλίματος που επικρατεί αυτήν την στιγμή γύρω από την σεξουαλική παρενόχληση, δίνει ρομαντική διάσταση στην ηδονοβλεψία και την αντικειμενοποίηση ενός παιδιού».

Όπως δήλωσε το MET (Metropolitan Museum of Art) είναι ένα διάσημο ίδρυμα και ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία τέχνης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. «Ζητάμε από το ΜΕΤ να είναι πιο προσεκτικό με τους πίνακες στους τοίχους του και να κατανοήσει τους υπαινιγμούς πίσω από αυτό το έργο.

Τελικά πρόκειται για ένα ερώτημα σχετικά με το πόσο ευρεία είναι η συλλογή των έργων στο μουσείο, πόσο απροκάλυπτα σεξουαλικός είναι ο πίνακας, ενώ οι σημερινοί τίτλοι των εφημερίδων επικεντρώνονται και υπογραμμίζουν το θέμα της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των γυναικών».

image

Η καταγγελία που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή συγκέντρωσε 7000 υπογραφές μέχρι το βράδυ της Κυριακής και στην συνέχεια, υπεύθυνος εκπρόσωπος του μουσείου απάντησε, λέγοντας πως δεν πρόκειται να αφαιρεθεί ο πίνακας από την συλλογή, αφού η τέχνη προορίζεται να αντικατοπτρίζει πολλές διαφορετικές περιόδους και όχι αποκλειστικά την τρέχουσα.

Η επίσημη απάντηση αναγράφει πως «αποστολή μας είναι να συλλέξουμε, να μελετήσουμε, να διατηρήσουμε και να παρουσιάσουμε σημαντικά έργα τέχνης όλων των εποχών και από διαφορετικούς πολιτισμούς προκείμενου να φέρουμε τον κόσμο κοντά στη δημιουργικότητα, την γνώση και τις ιδέες» δήλωσε ο Kenneth Weine.

Στιγμές όπως αυτή είναι ιδανικές για να παρέχουν την ευκαιρία στον διάλογο και την συζήτηση να ανθίσουν και η εικαστική τέχνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέσα να αναλογιστούμε το παρελθόν και το παρόν.

Για την ιστορία το 2013 το ίδιο το Μουσείο είχε φιλοξενήσει έκθεση- αφιέρωμα στον ζωγράφο με τίτλο “Balthus: Cats and Girls — Paintings and Provocations”, ενώ νωρίτερα το 2001, όταν πέθανε, στην τελετή της κηδείας του παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Γαλλίας και το θρυλικό μοντέλο Elle Macpherson ενώ τραγούδησε ο Bono, leader του κορυφαίου μουσικού συγκροτήματος U2 .

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman