ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γλύτωσε από τα ναρκωτικά, όχι απο τους δικαστές

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο Γιώργος Χ. αποφάσισε κάποια στιγμή ότι βαρέθηκε τις «λευκές» νύχτες και μπήκε σε πρόγραμμα απεξάρτησης από τις «ουσίες». Έξι χρόνια μετά τη συγκλονιστική προσπάθεια που έκανε και δύο χρόνια αφότου αποφοίτησε από το πρόγραμμα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, αποφασισμένος να ζήσει μια «καθαρή» ζωή, η Δικαιοσύνη έκρινε διαφορετικά, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με ένα παρελθόν που ήλπιζε ότι είχε αφήσει οριστικά πίσω του.

Με μια στενόκαρδη απόφαση, οι δικαστές τον στέλνουν πίσω στη φυλακή για αδίκημα που είχε διαπράξει την περίοδο που ήταν εξαρτημένος, έχοντας σαφώς μειωμένο καταλογισμό.

Ο χρόνος είναι αλήθεια δε διαγράφει κανένα αδίκημα. Η Δικαιοσύνη ωστόσο δεν οφείλει να δείχνει την επιείκειά της σε εκείνους που με σκληρή προσπάθεια βγαίνουν από τα έγκατα της κόλασης και ζητούν μια θέση στο φως;

«Η δικαστική κρίση αγνόησε πεισματικά τις ευεργετικές διατάξεις των νόμων, που δίνουν  τη δυνατότητα στον εξαρτημένο παραβατικό να παρακολουθήσει πρόγραμμα απεξάρτησης και επανένταξης τη ζωή» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΘΕΑ.

Όπως μας λένε οι υπεύθυνοι του Κέντρου, «ο Γιώργος ζήτησε την βοήθεια του «ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ»  και ολοκλήρωσε την προσπάθειά του με τιμή και συνέπεια, όπως απαιτεί το χρέος απέναντι στη ζωή και στην κοινωνία».

Την ίδια γνώμη έχουν και οι φίλοι του που βρέθηκαν στην ίδια σκοτεινή όχθη και σήμερα, όπως δηλώνουν με δικαιολογημένη υπερηφάνεια «είμαστε άνθρωποι επανενταγμένοι πλήρως στην κοινωνία και συνεισφέρουμε νόμιμα στις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στο κράτος, δεν έχουμε παραβατική συμπεριφορά και βαδίζουμε με γνώμονα τη νόμιμη και καθαρή οδό της ζωής».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων, ότι

«Η διαδικασία της απεξάρτησης, όπως το ΚΕΘΕΑ την παρέχει, είναι μια διαδικασία στεγνή, μακρόχρονη, δύσκολη και αφορά άτομα που έχουν ή είχαν πρόβλημα με τη χρήση. Στην πορεία αυτή ο καθένας μας ήρθε πολλές φορές αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό. Το κοινό σημείο όλων όσων τα καταφέραμε, συμπεριλαμβανομένου και του Γιώργου, είναι πως σε αυτήν την επίπονη διαδικασία οραματιστήκαμε τον εαυτό μας καθαρό και ισότιμο μέλος του κοινωνικού συνόλου. Γι΄ αυτό και στη θέση που είχαν κάποτε στη ζωή μας η παραβατικότητα, η εξαθλίωση, η απομόνωση και το περιθώριο τώρα βρίσκονται αξίες, ιδανικά και συνήθειες που χαρακτηρίζουν όλους εσάς. Κάναμε τρόπο ζωής μας την προσπάθεια για αλλαγή και αυτό μας έχει καταστήσει σήμερα ισάξιους και ισότιμους με οποιοδήποτε άλλο υγιές μέλος της κοινωνίας μας».

Το θέμα προφανώς και δεν έχει στόχο να συγκινήσει κανέναν. Να εξοργίσει θέλει, γιατί η Πολιτεία δεν παίζει με καθαρά χαρτιά. Κανείς δε ζητά ειδική μεταχείριση για τον Γιώργο. Είναι πολύ όμως να εφαρμοστούν στην περίπτωσή του οι ισχύοντες νόμοι;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman