ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι ματαιοδοξίες του «γυμναστηριακού» άντρα

Tweet
Share
Tweet
Share

του Ζαφ Κωνσταντινίδη

Η άθληση προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία και την ψυχολογία. Αυτό που διαχωρίζει την άσκηση του γυμναστηρίου με βάρη από τους υπόλοιπους τρόπους εκγύμνασης, είναι η ισχυρή επίδραση που έχει στην εμφάνιση. Αντοχή και ευελιξία προσφέρουν πολλά αθλήματα. Η άσκηση με βάρη όμως συμβάλει περισσότερο από κάθε άλλη στην εντυπωσιακή μεταβολή του σχήματος ενός σώματος. Με έντονη άσκηση και στοχευόμενη διατροφή, και λίγο χιούμορ θα λέγαμε πως οι άνδρες μπορούν να χτίσουν ένα σώμα σύμφωνα με τα πρότυπα των αρχαιοελληνικών αγαλμάτων και οι γυναίκες ένα καλλίγραμμο και ισορροπημένο κορμί μιας σύγχρονης αμαζόνας.

Στην Ελλάδα δυστυχώς η ενασχόληση των περισσότερων και κυρίως των αντρών με τα βάρη, έχει κίνητρα ματαιοδοξίας. Λίγους τους ικανοποιεί η άσκηση αυτή καθαυτή και για ακόμη λιγότερους αποτελεί αντικείμενο ικανοποίησης απλά η υλοποίηση των στόχων που θέτουν εντός γυμναστηρίου.


Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών γυμνάζεται για το ‘’φαίνεσθαι’’, τον κοινωνικό εντυπωσιασμό ή την υποτιθέμενη προσέλκυση του αντίθετου φύλου. Το κίνητρο αυτό φυσικά όντας ανίσχυρο, τους οδηγεί να επιστρατεύουν από την πρώτη μέρα της προπόνησης συμπληρώματα διατροφής , χωρίς να καταβάλουν την προσπάθεια να χτίσουν μια ισχυρή βάση μέσω της φυσικής διατροφής. Σε αντίθεση με το περιεχόμενο πολλών μύθων βέβαια, η σωστή χρυσή των συμπληρωμάτων είναι αβλαβής. Η χρήση των συμπληρωμάτων όμως πρέπει να είναι ακριβώς αυτή που υποδηλώνει η λέξη. Να συμπληρώνουν την διατροφή και όχι να την αντικαθιστούν. Η εξειδικευμένη διατροφή και η γυμναστική, εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία. Η διαδικασία του «χτισίματος» του σώματος με σκληρή προπόνηση και διατροφή προσαρμοσμένη στις ανάγκες του αθλούμενου δεν μπορεί να παραληφθεί καθώς καθορίζει την διάρκεια που θα έχει το σώμα σε ενδεχόμενη διακοπή των επισκέψεων στα γυμναστήρια. Όσοι από αυτούς παραλείπουν την κατανάλωση ‘’στεγνών’’ τροφών, στην καλύτερη των περιπτώσεων καταλήγουν με μεγάλους μυείς συνοδευόμενοι αλλά και υψηλό ποσοστό λίπους, γεγονός που οφείλεται στην κατανάλωση λιπαρών και άχρηστων τροφών.

Μια δεύτερη παράμετρος που διαμορφώνει αυτήν την επιφανειακή προσέγγιση είναι η συνέπεια και η συχνότητα. Με στόχο την επίδειξη στην παραλία θεωρούν ότι η παράκαμψη των χειμερινών προπονήσεων είναι ‘’επιτρεπτή’’ και ότι η χρονική αφετηρία μπορεί να έχει ως εναρκτήρια περίοδο τον Μαΐο. Το σώμα φυσικά δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και οι συχνές διακοπές δεν επιτρέπουν στα αποτελέσματα να ευδοκιμήσουν.


Η έμφαση στον φθηνό κοινωνικό εντυπωσιασμό τους οδηγεί επίσης να παρακάμπτουν ορισμένες μυϊκές ομάδες θεωρώντας ότι δεν επηρεάζουν αρνητικά την εμφάνιση ή ότι οι αδυναμίες που δημιουργούνται δεν γίνονται αντιληπτές. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ανισσόροπων σωμάτων που στερούνται συμμετρίας και καλαισθησίας. Γομάρια 100 κιλών με πόδια «καλαμάκια» έχοντας την πεποίθηση ότι με ένα τζιν δεν γίνεται εμφανής η αδυναμία αυτή.


Όλες αυτές οι αντιλήψεις και συμπεριφοράς πηγάζουν από ημιμάθεια, ναρκισσισμό και απροθυμία για την επίπονη και συστηματική προσπάθεια, που απαιτεί χρόνο και κόπο. Το κίνητρο τους είναι εξωγενές για αυτό και επαναπαύονται σε μια μέτρια εμφάνιση με την λιγότερη δυνατή προσπάθεια. Θυμίζουν τα παιδιά που προσπαθούν να διαβάσουν επειδή το επιτάσσει η βούληση των γονέων και όχι επειδή είναι συνειδητοποιημένοι και τους ικανοποιεί η διαδικασία.


Χωρίς ισχυρό κίνητρο που πηγάζει από προσωπική και ειλικρινή επιθυμία και δεν είναι απόρροια της ματαιοδοξίας , τα αποτελέσματα θα είναι πάντα από μέτρια έως ανύπαρκτα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman