ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Νέα χρoνιά με περισσότερη τέχνη

Tweet
Share
Tweet
Share

Αν τυχαία περάσεις από τη διασταύρωση Κασσαβέτη και Λεβίδου στην Κηφισιά , θα αντικρίσεις ένα πρωτότυπο είδος δανειστικής βιβλιοθήκης. Είναι η λεγόμενη ''βιβλιοθήκη του δρόμου''. Μία φρέσκια ιδέα δύο νέων παιδιών που υλοποιήθηκε το 2012 και ακόμα υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο. Ένα σταυροδρόμι γνώσης και φαντασίας.

 Οι δυο αρχιτέκτονες, Ειρήνη Ιωαννίδου και Ελευθέριος Αμπατζής , επηρεασμένοι από τα ταξίδια τους σε ευρωπαϊκές χώρες, αποφάσισαν να φέρουν τα βιβλία ένα βήμα πιο κοντά στον κόσμο. Η γνώση είναι εξάλλου ένα δημόσιο αγαθό και δεν πρέπει να υπάρχουν όρια στη εξάπλωσή της. Πώς λειτουργεί όμως αυτή η πρωτότυπη βιβλιοθήκη ;

Φυσικά χωρίς κανένα χρηματικό αντίτιμο παρά μόνο με τη καλή θέληση και τη διάθεση προσφοράς των χρηστών της. Όποιος θέλει αφήνει ένα βιβλίο , αλλά και παίρνει, με την  προϋπόθεση να το επιστρέψει για να επωφεληθούν κι άλλοι. Ο αναγνώστης είναι ταυτόχρονα και δωρητής, αλλά και το αντίστροφο. Συνεχώς το εσωτερικό της εναλάσσεται, αφού οποιοδήποτε έντυπο υλικό είναι καλοδεχούμενο. Φυσικά ο φόβος των βανδαλισμών δεν σταμάτησε τους δυο νέους από το να υλοποιήσουν την ιδέα τους , αφού στηρίχτηκαν στην καλή θέληση των χρηστών.

Σκέψεις για επέκταση της ιδέας τόσο στο δήμο Κηφισιάς όσο και σε άλλους δήμους υπάρχει , αλλά χρειάζεται η βοήθεια ιδωτικών χορηγιών αλλά και η ανταπόκριση του κόσμου. «Είναι ένα πείραμα, δεν έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο, και δεν ξέρουμε πως θα ανταποκριθεί το κοινό. Θα ήταν ωραίο πάντως να παίρνεις ένα βιβλίο από την Κηφισιά και να το επιστρέφεις σε μία βιβλιοθήκη στον Πειραιά», καταλήγουν οι δύο νέοι.

 βιβλιοθήκη ποίηση on the road

Σε μία ακόμη δράση που δείχνει ότι οφείλουμε να αφήσουμε λίγο χώρο στην τέχνη και τη γνώση στην καθημερινότητά μας, προχώρησε ο δήμος Αθηναίων με τη σύμπραξη του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και των Σταθερών Συγκοινωνιών της Αθήνας( ΣΤΑΣΥ).Είναι η λεγόμενη ''ποίηση on the road'' ή ποίηση ''εν κινήσει''. Κάθε μήνα σε διαφορετικά λεωφορεία , μετρό και τραμ της Αθήνας , καθώς και σε δημόσιους χώρους , νέοι και παλιοί ποιητές έρχονται να αποδείξουν ότι: «Eκεί που στριμώχνεσαι στο λεωφορείο, επιστρέφοντας στο σπίτι...εκεί πάνω σε βρίσκει η ποίηση» . 

Μία ευκαιρία να αγαπήσουμε το βιβλίο και τη λογοτεχνία λίγο περισσότερο και να αντιληφθούμε τη λυτρωτική της δύναμη για την καθημερινότητα μας. Οι ποητές βγαίνουν στο δρόμο, διαβάζουν ποιήματα, συνομιλούν με το κοινό τους και αποδεικνύουν ότι η «Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» μπορεί να καλλιεργήσει τη φιλαγνωσία στους πολίτες της. Τα εγκαίνια της δράσης έγιναν στο μετρό του Συντάγματος στις 1η Οκτωβρίου με τη συμμετοχή του ποιητή Τίτου Πατρίκιου και οι δημόσιες αναγνώσεις θα συνεχιστούν σε συγκοινωνίες και δημόσιους χώρους της Αθήνας έως το Μάρτιο 2019. 

Ας μας βρει όλους λοιπόν η τέχνη τη νέα χρονιά !

Τζψρτζίνα Δερτινή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman